APIA a plătit fermierilor sume mai mici decât cele cuvenite

92
2 minute de lectură

Autorizarea la plată, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a cererilor de sprijin aferente campaniei din anul 2016, pentru plățile directe care depășesc 2.000 euro a fost eronată, arată Raportul Curții de Conturi pentru anul 2017, făcut public pe 18 martie a.c.. Eroarea a survenit ”prin aplicarea în mod eronat a ratei de ajustare stabilite prin regulament (UE) la întreaga sumă calculată fermierului și nu doar la diferența care depășește plafonul de 2.000 euro”.

Astfel au fost autorizate, plătite fermierilor și raportate Comisiei Europene sume mai mici decât cele cuvenite.

Totodată, raportul Curții de Conturi a constatat și ”lipsa în sistemul informatic a unui modul pentru înregistrarea reinstrumentării operațiunilor, ca urmare a punerii în aplicare a sentințelor civile, cu repercusiuni asupra înregistrărilor contabile”, fapt care conduce la întârzieri notabile în punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești.

În trecut, APIA a înregistrat erori însemnate în funcționarea sistemului de hărți pentru identificarea parcelelor (sistemul LPIS), disfuncționalitățile respective ducând la penalizarea României cu sume de peste 117 milioane de euro pentru campaniile 2007-2010. Erorile sistemului LPIS urmau a fi remediate până la sfârșitul anului 2011, existând însă și în prezent situații care nu sunt reflectate în mod real de hărțile avute la dispoziție de APIA. De altfel, și în prezentul Raport al Curții de Conturi se arată că ”pentru campania 2016, la nivelul APIA nu s-a asigurat în toate cazurile realizarea controlului calității activității de măsurare prin teledetecție prin efectuarea unui control clasic pe teren, la fața locului”.

De asemenea, Raportul Curții de Conturi mai arată că procedura de eșantionare a fermierilor care intră la control nu este una foarte corectă. ”Procedura de eșantionare nu prezintă într-un mod descriptiv, consolidat toate etapele procesului de selecție a eșantionului de control la fața locului și nu are incluse prevederi referitoare la modul de extragere din sistemul IACS a bazei de date cu fermierii care au depus cereri pentru campania în curs, astfel încât să poată fi constituită o pistă de audit suficient de detaliată privind activitățile realizate și fermierii care au participat la procesul de eșantionare.”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele