Aplicaţie RAR pentru verficarea istoricului unui vehicul

2 minute de lectură

Registrul Auto Român (RAR) a lansat, joi, aplicaţia „Istoric vehicul” care permite oricărei persoane să verifice istoricul unui autovehicul.

Începând din data de 21 martie a.c., orice persoană care deţine sau intenţionează să achiziţioneze un autovehicul poate verifica istoricul acestuia, prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român www.rarom.ro. Condiția principală este însă aceea ca maşina să fi trecut cel puţin o dată pe la RAR).

Pentru a interoga aplicația „ISTORIC VEHICUL” solicitantul va introduce o adresă de email şi numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/şasiu). Aplicaţia va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă şi, după validarea lui, va furniza către aceeaşi adresă de email informaţiile dorite. Acestea se referă la: activităţile derulate la RAR; numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate); existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului; câteva date tehnice şi de identificare; gradul de poluare; valabilitatea ITP. Datele nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicaţiei este supusă unor termene şi condiţii, care sunt detaliate în momentul accesării aplicaţiei „ISTORIC VEHICUL”.

Accesarea în mod abuziv a aplicației va conduce la restricţionaarea accesului solicitantului repectiv.

Aplicaţia „Istoric vehicul” poate fi accesată şi de pe smartphone.

”Principalele beneficii pe care le-am identificat (legate de folosirea aplicației, n.r.) se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoţitoare ale vehiculului, a valabilităţii ITP şi a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creşteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul. În viitor, avem în vedere extinderea domeniului informaţiilor pe care le oferim, prin includerea şi a unor date referitoare la eventuale daune şi/sau reparaţii care interesează structura de rezistenţă a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informaţii care nu ne aparţin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri,” se menționează în comunicatul de presă al instituției.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele