Arabia Saudită, acord cu țările exportatoare pentru reducerea producției de petrol

42
3 minute de lectură
CUERO, TX - MARCH 26: Natural gas is flared off at a plant outside of the town of Cuero, Texas. Texas, which in just the last five years has tripled its oil production and delivered hundreds of billions of dollars into the economy, is looking at what could be a sustained downturn in prices. Crude oil prices today are almost 60 percent lower than they were six months ago.While the Texan economy has become more diversified over the years, oil is still the states largest monetary generator and any sustained downturn would be devastating for employment and the economy. Outplacement firm Challenger, Gray & Christmas this month said a drop in oil prices have been responsible for 39,621 job cuts in the first two months of the year. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Foto: Getty Images / Guliver

Urmăriți-ne și pe Facebook

Arabia Saudită a avut negocieri cu țările exportatoare de petrol și națiunile asociate (OPEC+). Părțile au reușit să ajungă la un acord care prevede una dintre cele mai mari reduceri de producție de petrol din ultimul deceniu, informează Reuters, preluat de Mediafax.

Înțelegerea, ce are ca scop reducerea ofertei în scopul susținerii prețurilor, prevede o diminuare a producției de petrol cu până la 2,1 milioane de barili pe zi (bpd), a precizat Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al Energiei.

Prețul pentru sortimentul tip Brent a urcat cu 2% după anunț la mai mult de 64 de dolari/baril.

Acordul prevede o reducere a producției de 500.000 de bpd pentru a ridica ținta OPEC+ la 1,7 milioane de barili pe zi, echivalentul a 1,7% din cererea globală de petrol. Diferența până la 2,1 milioane de bpd este reprezentată de o promisiune saudită de a reduce producția domestică cu încă 400.000 de barili pe zi.

“Obiectivul saudiților nu era neapărat să împingă în sus prețurile, ci mai degrabă… să seteze un prag ferm sub prețuri în primul trimestru (din 2020) pentru a tempera orice moliciune sezonieră”, a explicat Amrita Sen, co-fondator al companiei de consultanță Energy Aspects.

OPEC+, care include peste 20 de țări producătoare de petrol, aduce în piață peste 40% din țițeiul din lume, iar organizația își reduce debitul înaintea unor creșteri scontate a producției în anul viitor de către țările care nu participă la format, precum Statele Unite, care au devenit ce mai mare producător din lume în acest an.

Acordul urmează să expire în martie 2020, iar producătorii se vor reuni din nou atunci pentru a decide următoarea mișcare, a spus Abdulaziz bin Salman la încheierea lucrărilor, adăugând că există „credința profundă” că colaborarea lor va continua.

„Este cel mai bun rezultat pe care l-ai fi putut aștepta. Mișcarea pune un prag sub prețuri la 60 de dolari pentru Brent, dar (suntem) încă probabil pe o piață de circa (doar) 60-65 dolari până când economia globală se va îmbunătăți și atunci am putea vedea (prețuri de) 65-70 de dolari în trimestrul al doilea (din 2020)”, a afirmat Gary Ross, fondatorul traderului Black Gold Investors.

Conformarea cu țintele stabilite este subiectul sensibil de când au început reducerile coordonate de producție în 2017, motiv pentru care Arabia Saudită a decis să reducă mai mult decât era inițial prevăzut. Irak și Nigeria sunt principalii producători care în trecut nu au respectat înțelegerile.

Arabia Saudită are nevoie să susțină prețurile pentru a-și menține venituri bugetare constante, care provin în proporție de 70% din petrol, precum și să susțină prețul acțiunilor gigantului petrolier Aramco, care sunt așteptate să intre la tranzacționare la bursa de la Tawadul miercuri, 11 decembrie. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele