Arabia Saudită condamnă la moarte cinci persoane pentru uciderea lui Jamal Khashoggi

24
2 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Arabia Saudită a condamnat la moarte cinci persoane pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a anunțat luni procurorul public al regatului, citat de CNN.

Urmăriți-ne și pe Facebook

Jurnalist și editorialist saudit al Washington Post, Khashoggi era un critic al Arabiei Saudite și al politicilor prințului moștenitor Mohammed bin Salman. La 2 octombrie 2018, Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul de către un grup de persoane având legături cu Guvernul saudit și bin Salman.

Într-o conferință de presă ce a avut loc astăzi, procurorul a precizat că și fostul consilier regal Saud al-Qahtani a fost cercetat, însă nu s-au găsit dovezi împotriva sa. Alți zece suspecți au fost eliberați din lipsă de probe.

Autoritățile saudite susțin că asasinatul ar fi fost rezultatul unei „operațiuni pe cont propriu“, punând sub acuzare 11 persoane.

Potrivit unui expert ONU, procesul reprezintă „antiteza justiției“. „Lucrurile stau astfel: asasinii sunt vinovați și au fost condamnați la moarte. Însă cei care au orchestrat crima sunt liberi“, a comentat raportorul special Agnes Callamard, într-o postare pe Twitter, relatează BBC.

Prințul Salman a negat orice implicare în uciderea jurnalistrului, însă în octombrie a declarat că își asumă „întreaga responsabilitate în calitate de lider al Arabiei Saudite, în special ținând cont de faptul că asasinatul a fost comis de indivizi care lucrează pentru Guvernul saudit“. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele