
Autorităţile din Arabia Saudită au recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul și au anunţat că doi înalți oficiali au fost concediaţi în urma incidentului care a provocat o criză internațională și relații tensionate între Riyad și Occident, relatează Reuters citată de Mediafax.
Procurorul public din Arabia Saudită a anunţat într-un comunicat că între Khashoggi și oamenii care l-au întâlnit în consulat a izbucnit o luptă care a dus la moartea acestuia.
“Investigațiile sunt încă în desfășurare și 18 cetățeni saudiți au fost arestați”, se arată în comunicatul transmis de presa de stat saudită, adăugând că un consilier regal, Saud al-Qahtani, și șeful serviciului de informații, Ahmed Asiri, au fost concediați din funcțiile lor.
Khashoggi, un critic al Prinţului Mohammed bin Salman, a dispărut după ce a intrat în consulat pe 2 octombrie pentru a obține documentele necesare pentru a se căsători.
Comentariile de sâmbătă au marcat pentru prima oară de la dispariția lui Khashoggi când Arabia Saudită a admis moartea jurnalistului.
Oficialii turci au declarat că ei sunt de părere că jurnalistul a fost ucis în clădire. Arabia Saudită a negat anterior acuzațiile și a spus că Khashoggi a părăsit clădirea la scurt timp după aceea.
Dispariția lui Khashoggi, rezident american și corespondent la Washington Post, a tensionat relațiile dintre Arabia Saudită și aliații occidentali. Aliații arabi s-au adunat în sprijinul Riyadului, dar presiunile occidentale s-au intensificat la adresa Arabiei Saudite pentru a oferi răspunsuri convingătoare.
Înainte de anunțurile saudite, președintele american Donald Trump a declarat că ar putea considera impunerea de sancțiuni împotriva Arabiei Saudite în legătură cu dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi, subliniind importanța relației SUA-Arabia Saudită.
În Istanbul, procurorii turci care investighează dispariția lui Khashoggi au interogat vineri angajații turci din consulatul Arabiei Saudite, extinzând vânătoarea de indicii într-un caz care tensiona alianța dintre Riyad şi puterile occidentale.
Ordinul ”i-a aparținut lui bin Salman”
Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o “ficţiune”, afirmă sir John Sawers, fost director al MI6, citat de Mediafax.
Sir John Sawers a declarat pentru BBC că evaluarea lui se bazează pe conversaţiile avute cu oficiali guvernamentali britanici de rang înalt şi pe cunoştinţele pe care le are despre serviciile secrete turce.
Fostul director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6) a făcut aceste afirmaţii după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat că presupune că Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post, este mort şi a avertizat că efectele pentru Arabia Saudită vor fi “foarte severe” dacă se va demonstra că liderii de la Riyad au ordonat asasinarea ziaristului.
De asemenea, John Sawers, care a fost director al serviciului MI6 până în anul 2014, afirmă că prinţul moştenitor saudit ar fi ordonat o astfel de operaţiune doar dacă ar fi crezut că Preşedinţia SUA i-ar permite să facă ce vrea, informează cotidianul The Guardian. “Cred că preşedintele Trump şi echipa sa conştientizează acum cât de periculos este să ai oameni care să acţioneze cu sentimentul că sunt exceptaţi de la sancţiuni în relaţia cu Statele Unite”, argumentează John Sawers.
“Dacă se va dovedi, şi pare foarte probabil să fie aşa, că prinţul Mohammed a comandat asasinatul unui jurnalist, va fi un pas prea departe, iar Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite vor trebui să reacţioneze”, subliniază fostul director MI6.