Cum dau băncile credite sau cum viața bate statistica BNR

373
1 minut de lectură

Calculele prezentate public de Banca Națională cu ocazia modificărilor condițiilor de creditare aduc un mare semn de întrebare față de modul în care lucrează băncile din România. Adică, BNR arată că o persoană cu un venit de 3.000 lei net poate ajunge la o rată maximă de aproximativ 1.400 lei. Conform actualei metodologii, se ajunge la rata lunară scăzând cheltuielile de subzistență și ajustările date de testele de stres pe care le aplică băncile.

Lăsând la o parte orice ajustări (curs de schimb, rata dobânzii) rezultă că, în statisticile băncii, o persoană cheltuiește lunar 2.600 lei. Dacă admitem că doar facturile curente sunt între 600 și 1.000 de lei, rezultă că persoana respectivă va cheltui lunar între 1.600 și 2.000 lei.

Aplicând același raționament, o familie formată din soț, soție și doi copii cheltuiește lunar 3.000 lei lunar. Deci, în afară de facturile de la utilități (care ajung la aproximativ 1.000 lei), familia trăiește cu 2.000 lei lunar. Puțin. Cu aceste cifre, angajații cu salariul minim nu ar trebui să se califice pentru a lua un împrumut.

Și atunci, ori statistica băncilor este un pic „aranjată” astfel încât să aibă acces la credite cât mai mulți doritori, ori suntem în fața unei realități care ne arată cât de săraci sunt salariații români.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele