Home Economie & Finanțe Asaltul pestei africane continuă

Asaltul pestei africane continuă

0
Asaltul pestei africane continuă
Foto: AGERPRES
6 minute de lectură

Bilanț provizoriu: 581 de focare în 169 de localități

Sute de noi focare de pestă porcină africană (PPA) sunt descoperite, în fiecare lună, în România. Epidemia care a izbucnit violent exact cu un an în urmă și care, în sezonul rece, părea să fi pierdut din viteză, a reizbucnit luna trecută și se extinde cu repeziciune, cuprinzând deja jumătate de țară.

Astfel că, potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în prezent se înregistrează 581 de focare (dintre care trei focare în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A), în 169 de localități din 22 de județe. În alte patru județe, există doar cazuri de mistreți depistați ca purtători ai virusului. În total, au fost eliminați 378 394 de porci afectați de boală și există 1 757 de cazuri la mistreți.

România nu este singura țară din regiune în care evoluează pesta porcină africană. Focare există și în Ucraina, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Recent, declarațiile făcute de premierul bulgar, Boris Borisov, cu privire la răspândirea molimei în țara vecină de către turiștii români, au stârnit reacții la București. Pe lângă declarațiile de natură politică, ANSVSA a avut un punct de vedere prin care a reamintit autorităților din Bulgaria că există mai mulți vectori de transmitere a PPA, printre care menționează: contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic, contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic, transmiterea prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave, prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage), prin intermediul mijloacelor de transport contaminate, prin transportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte, prin intermediul insectelor hematofage, prin intermediul furajelor contaminate. „Aducem la cunoștința opiniei publice că serviciile veterinare din România colaborează îndeaproape cu autoritățile competente din Bulgaria încă de la apariția primelor focare de PPA.” În punctul de vedere exprimat, autoritatea veterinară a precizat că „ANSVSA cooperează în permanență cu entitățile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, așa cum este și cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordonează toate acțiunile specifice de combatere la nivel comunitar”. Reamintim că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut, într-o regiune aflată la aproximativ 200 km de granița cu România.

Pierderi de sute de milioane de euro

Pentru industria cărnii de porc din România, pierderile provocate de PPA sunt semnificative, deși greu de cuantificat, la ora actuală. Importurile au crescut, ajungând la 60% din necesarul de consum, iar proprietarii de ferme, care aveau afaceri în domeniu, au renunțat la afaceri, cu consecințe sociale la nivel local.

Guvernul vrea să taie din bugetul ANSVSA

La rectificarea bugetară anunțată de Ministerul Finanțelor, bugetul ANSVSA ar urma să fie diminuat cu 106,5 milioane de lei.Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuția scăzută pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile anuale. Astfel, Ministerul Finanțelor a identificat economii în principal la subvențiile acordate de la bugetul de stat pentru direcțiile sanitare veterinare județene (-80 de milioane de lei, unde execuția a reprezentat 39,5% din prevederile bugetare anuale), proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-20 de milioane de lei, unde nu s-au efectuat plăți pe primul semestru), bunuri și servicii (-4 milioane de lei, unde execuția a reprezentat 19,6% din prevederile anuale) și cheltuieli de capital (-2,5 milioane de lei, unde nu s-au efectuat plăți).

Persistența bolii de la apariția primelor focare este explicată de veterinari prin rezistența virsului la temperaturi scăzute, ceea ce face ca, iarna, aceștia să nu fie distruși, iar în perioadele calde să se răspândească fără probleme, dacă sunt întrunite condițiile. Vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din România a declarat, pentru Reporter Global, că boala poate dura zeci de ani. El a dat exemplul Sardiniei, unde PPA există de peste 30 de ani, izolată în zona silvatică, și nu a putut fi eradicată.

„Principalul vector de transmitere este omul, iar la noi măsurile luate până acum au fost pompieristice și ineficiente. Sigur, și la graniță ar trebui să se facă riguros controale, dar, și în aceste condiții, există posibilitatea ca boala să ajungă dintr-o țară în alta prin intermediul mistreților, al alimentelor din carne de porc neprocesată sau nepreparată termic corespunzător, prin transportul de animale sau prin hainele și încălțămintea oamenilor, dacă aceștia au venit în contact cu virusul”, declară Adrian Oros. 

Controale ineficiente

Reprezentatul Colegiului Medicilor Veterinari a subliniat că se înregistrează pierderi de sute de milioane de euro, pentru că, pe lângă cheltuielile cu despăgurile, sunt costuri mari cu dezinfectanții, neutralizarea deșeurilor, personal suplimentar angajat în acțiunile de combatere. Și, mai subliniază vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari, rămâne problema controalelor ineficiente care se fac. Un exemplu în acest sens îl reprezintă samsarii de animale, pe care nimeni nu îi controlează și care sunt un vector important de transmitere a PPA, pentru că, și dacă se iau măsuri de închidere a târgurilor, animalele circulă prin intermediul acestora. Președintele Asociației Fermierilor, Adrian Rădulescu, a declarat, pentru Reporter Global, că bulgarii știau de anul trecut că toate județele de la Dunăre sunt pline de pestă porcină și ar fi trebuit să ia măsuri mai riguroase.

„În ultimele zile, s-au luat măsuri suplimentare de biosecuritate de către Comisiile Locale, care sunt responsabile cu implementarea măsurilor. Circulația animalelor nu se mai poate face doar cu acordul Direcțiilor Sanitare Veterinare (DSV). Asta nu înseamnă însă că boala poate fi eradicată. Poate dura 30 de ani. Dar nici nu putem întrerupe activitatea, pentru că avem credite. Deocamdată, în consum nu s-a resimțit și nici prețurile nu sunt încă influențate”, a adăugat Rădulescu.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here