Home Actualitate ASF ignoră regulile europene

ASF ignoră regulile europene

0
ASF ignoră regulile europene
4 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost găsită de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) în neconformitate cu regulile europene privind prevenirea și detectarea abuzurilor de piață, potrivit unui raport al supraveghetorului european, citat de Mediafax.

Deși raportul se referă la calitatea slabă a supravegherii tranzacțiilor suspecte în piața bursieră, el descrie probleme de organizare și o defectuasă prioritizare a activității. Este bizar argumentul folosit de ASF, citat de autorii raportul, cum că arbitrul pieței „nu are suficiente resurse pentru a supraveghea tranzacțiile suspecte“. Probabil lipsa resurselor se datorează și risipirii banilor, cu extremă larghețe, pentru a proteja consumatorii, treabă pentru care există deja o instituție specializată.

Este deci nevoie de o regândire rapidă, inteligentă și europeană a arbitrului piețelor financiare nonbancare.

România a fost una dintre cele șase țări în care ESMA a trimis o delegație, conform mandatului acordat de boardul autorității europene, celelalte cinci fiind Germania, Grecia, Irlanda, Italia și Suedia. Pe parcursul vizitei, reprezentanții ESMA au avut întâlniri cu oficialii ASF.

Vizita în România, la sediul ASF, a fost propusă în principal pe baza unei evoluții contrare tendinței din rândul autorităților europene de supraveghere a piețelor financiare, unde numărul raportărilor către ESMA privind ordinele și tranzacțiile suspicioase din piețele financiare au înregistrat în general o creștere în ultimii ani.

ASF a explicat ESMA că scăderea raportărilor se datorează reducerii în general a numărului de tranzacții cu acțiuni, în ultimii ani, dar și pentru că numărul conturilor de tranzacționare active este unul relativ mic.

Numărul rapoartelor privind ordine sau tranzacții suspicioase (STOR – suspicious transaction and order report) transmise supraveghetorului european de către ASF a scăzut în 2017 și 2018 comparativ cu 2016, fiind în jur de doar 5 în 2018. În același timp, numărul STOR-urilor transmise de ASF către alte autorități europene însărcinate cu supravegherea piețelor financiare din statele membre au fost zero în 2017 și 2018. Totodată, conform raportului ESMA, ASF a aplicat 0 sancțiuni administrative pe reglementările privind STOR în 2017 și 2018.

„În timp ce ASF vizitează piața reglementată cel puțin odată la 2 ani și jumătate, aceasta este mai rar decât alte autorități competente naționale (NCA), care au o legătură mai strânsă cu piața reglementată în materie de raportare a tranzacțiilor și ordinelor suspicioase“, se arată în raportul ESMA.

Autoritatea europeană laudă ASF-ul pentru faptul că a efectuat în ultimii doi-trei ani inspecții la toate societățile de investiții, inspecții care au acoperit și probleme ce țin de raportarea tranzacțiilor și ordinelor suspicioase. Totuși, ESMA notează că sistemul aplicat de ASF are capabilități limitate de supraveghere și detectare, în mod particular în ceea ce privește utilizarea de informații privilegiate și tranzacții și ordine transfrontaliere suspicioase. Evaluarea recomandă implementarea de măsuri de îmbunătățire în acest sens.

ASF contrazice raportul

Răspunzând celor remarcate de ESMA, ASF spune că nu este de acord cu constatarea de neconformitate și că aceasta nu reflectă în mod corect abordarea sa în ceea ce privește supravegherea piețelor din România.

Reglementările europene privind abuzurile de piață cer statelor membre, încă din 2003, să se asigure că persoane care în exercitarea profesiei iau parte la efectuarea de tranzacții cu instrumente financiare notifică autoritățile competente cu privire la tranzacții ce pot constitui infracțiuni de folosire de informații privilegiate sau manipularea pieței. Din 2016, legislația comunitară privind abuzurile de piață a fost extinsă și la operatorii de piețe, cee ace a contribuit la creșterea numărului de raportări. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here