Assange a avut legături directe cu rușii pentru dezvăluirile împotriva lui Hillary Clinton

169
5 minute de lectură

Julian Assange a primit personal din partea hackerilor ruși materiale compromițătoare, menite a influența alegerile prezidențiale din Statele Unite, din anul 2016, arată noi documente obținute în exclusivitate de CNN.

Rapoartele de supraveghere dezvăluie modul în care Assange a transformat Ambasada Ecuadorului din Londra într-un centru de comandă, organizând o serie de întâlniri suspecte în interiorul clădirii și a orchestrat o serie de dezvăluiri care au afectat campania prezidențială din 2016 din Statele Unite.

Assange a achiziționat noi insturmente IT, pentru a facilita transferurile de date cu doar câteva săptămâni înainte ca WikiLeaks să primească materiale spionate din partea rușilor.

Aceste noi detalii provin în urma a sute de rapoarte de supraveghere compilate pentru guvernul ecuadorian de către UC Global, o companie privată de securitate spaniolă, pe care le-a obținuț și CNN. Firma de securitate i-a monitorizat lui Assange toată viața pe care o avea în interiorul ambasadei în care el se adăpostea și confirmă concluziile raportului procurorului special Robert Mueller care a susținut că Assange a fost un pion folosit de ruși pentru a influența rezultatul alegerilor în Statele Unite. 

Documentele mai susțin că există dovezi clare că Assange era în legătură cu serviciile secrete rusești.

Julian Assange a negat întotdeauna că ar fi lucrat pentru regimul de la Kremlin și a insistat că sursa scurgerilor “nu este guvernul rus și nici un partid politic”. El a mai spus că ar fi publicat informații compromițătoare și despre candidatul respectiv, Donald Trump, dacă ar fi primit.

Wikileaks nu a dorit să comenteze aceste noi dezvăluiri.

Deși avea acces la câteva încăperi din interiorul ambasadei, Assange a reușit să aibă o autoritate enormă. De la început, a cerut și i s-a acordat conectivitate la internet de mare viteză, servicii telefonice și acces regulat la vizitatori și oaspeți cu caracter personal.

Assange a emis, de asemenea, o listă specială cu persoane care au putut intra în ambasadă fără a fi identificate sau trecute prin filtrele de securitate. Surprinzător, acestuia i s- a permis puterea de a șterge numele vizitatorilor din jurnalele de întregistrare. Pentru a evita camerele de supraveghere, Assange discuta ocazional cu oaspeții în baia de femei, conform documentelor.

Toate acestea lasă deschisă posibilitatea ca întâlniri sensibile suplimentare să fi avut loc, dar ele să fie încă secrete.

Assange a menținut, de asemenea, contacte cu înalți oficiali din Ecuador, inclusiv fostul ministru de externe Ricardo Patiño, și a folosit în mod regulat aceste conexiuni pentru a amenința personalul ambasadei, potrivit documentelor și a două surse guvernamentale din Ecuador care au vorbit cu reporterii CNN. Assange amenința angajații ambasadei că, dacă nu îl ascultă, va aranja să fie concediați.

Autoritatea lui Assange a apărut uneori ca să o rivalizeze pe cea a ambasadorului. În decembrie 2013, ambasadorul Juan Falconi i-a scris acestuia o scrisoare și a spus că “nu poți da instrucțiuni contrare celor mele”.

Care sunt acuzațiile împotriva lui Julian Assange

La începutului anului 2017 Donald Trump devenea al 45-lea președinte al SUA, iar odată cu învestirea sa, în presa internațională izbucnea cel mai controversat subiect al Americii: implicarea rușilor în campania prezidențială pentru a-l favoriza pe noul lider de la Casa Alba. Scandalul a început după ce comunitatea americană de informații a făcut publice câteva rapoarte. 

Cu o lună înaintea votului, Department of Homeland Security a dezvăluit că rușii au spart mailurile echipei candidatului democrat, Hillary Clinton, și au distribuit masiv conținutul acestora pe canalele de știri și pe rețelele sociale, prin hackerul Guccifer sau prin intermediul Wikileaks. Scopul acestor infracțiuni cibernetice a fost schimbarea agendei electorale în SUA, împingând dezbaterile spre subiecte care o dezavantajau pe Clinton și din care avea de câștigat Trump.

Autoritățile americane au înaintat nu mai puțin de 17 capete de acuzare împotriva co-fondatorului Wikileaks Julian Assange.

Assange este acuzat de încălcarea legii pentru că a sustras și publicat numele unor surse clasificate. Acesta fost pus sub acuzare pentru conspirație, alături de fostul analist pe probleme de securitate Chelsea Manning în vederea accesării ilegale a rețelei Pentagonului. 

Potrivit noilor acuzații, fondatorul WikiLeaks ar fi pus în pericol siguranța națională prin publicarea unor documente care ar fi putut afecta Statele Unite și aliații acestora și i-ar fi ajutat adversarii.

În plus, procurorii din Suedia au cerut arestarea lui pentru acuzații de viol. 

Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 47 de ani, a evitat timp de mai mulți ani extrădarea în Suedia, refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului la Londra, în 2012. Assange a fost expulzat în aprilie din reprezentanţa diplomatică şi a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea prevederilor eliberării condiţionate.

.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele