Atac cibernetic asupra unor spitale din România. Precizările SRI

49
Sursa: Pixabay

ACTUALIZARE Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, niciun sistem informatic al spitalelor afectate nu avea instalat antivirus, informează Mediafax.

SRI anunță că patru spitale sunt afectate de atacul cibernetic din București, Huși, Dorohoi și Cărbunești, iar o echipă se deplasează către unitatea din Capitală pentru analiză. SRI anunță că pentru a opri atacul e nevoie de orice antivirus recunoscut, infecția bazându-se pe păcălirea utilizatorului.

„Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT-RO la numărul special 1911 și transmise mai departe către Centrul Național Cyberint, am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: „Victor Babeș” – București, Huși, Dorohoi și Cărbunești”, informează reprezentanții Serviciului Român de Informații.

Potrivit sursei citate, o echipă a Centrului Național Cyberint a se îndreaptă spre Spitalul „Victor Babeș” pentru a analiza situația și a ridică „artefactele care ne permit să înțelegem cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pentru a o opri”.

Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecției este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu.

„Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, mai spune SRI.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele