Atac cibernetic major la o mină de antracit din Cehia

105
2 minute de lectură

La sfârșitul săptămânii trecute compania cehă OKD (Ostravsko-karvinské doly) din domeniul mineritului și-a reluat activitatea la minele sale din Karviná, după ce aceasta fusese întreruptă pe 23 decembrie, în urma acțiunii unor hackerii care au preluat controlul asupra rețelei de calculatoare a companiei. Reluarea activității a fost posibilă după crearea unei noi rețele de calculatoare interne necesare asigurării securității cibernetice.

Practic, OKD a creat o rețea separată complet funcțională în timpul sărbătorilor de Crăciun, în cooperare cu companii externe de IT.

Primul atac rău intenționat asupra companiei a avut loc vineri, 20 decembrie. Scopul a fost crearea unui punct de intrare, care apoi a ajutat duminică 22 decembrie în jurul orei 22:00 la pornirea unui atac major asupra rețelei de calculatoare a OKD. Virusul a atacat și a paralizat întreaga infrastructură a companiei.

Siguranța minerilor, potrivit companiei, nu a fost amenințată. Senzorii care monitorizează apariția metanului în subteran sunt dirijați separat din afara rețelei și astfel chiar și după atacul hackerului, aceștia nu au încetat să funcționeze.

OKD va trebui să formateze din nou toate stațiile de lucru și să reîncarece datele din backup-uri, proces care va dura mai multe săptămâni, sau poate luni.

Compania minieră OKD este singurul producător de cărbune negru (antracit) din Cehia. Compania este deținută autoritățile cehe prin compania de stat Prisko încă de anul trecut. Aproximativ 8500 de persoane lucrează acum în minele din Karviná. În 2018 OKD a avut un profit net de 1,29 miliarde de coroane (aproximativ 50 de milioane de euro). Anul 2019 OKD va intra pe pierdere, care va ajunge probabil la câteva sute de milioane de coroane.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele