Încă o taxă pe internet de la 1 ianuarie 2020

102
2 minute de lectură

În Italia a intrat în vigoare, de la 1 ianuarie 2020, o taxă similară cu impozitul GAFA aplicat în Franța. Aceasta se ridică la un nivel de 3% din veniturile companiilor de internet care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro la nivel global și de cel puțin 5,5 milioane de euro în statul italian.

Există câteva zeci de companii care se încadrează în condițiile de mai sus, în mare parte firme americane precum Alphabet (Google), Apple, Facebook, Amazon și Microsoft.

În Franța, Amazon a răspuns deja la taxarea de către Fiscul francez, prin majorarea comisioanelor pentru companiile franceze cu 3%. Impozitul suplimentar aplicat de Franța, în premieră, în mod special asupra giganților tehnologici americani, a fost denumit drept taxa GAFA, de la Google, Apple, Facebook și Amazon.

În lipsa unui acord la nivelul G7, și alte state, precum Italia, au început să aplice unilateral măsuri similare de taxare a companiilor mari de tehnologie care în general plătesc foarte puține taxe. Italia are de asemenea nevoie să-și majoreze veniturile bugetare pentru a diminua deficitul bugetar în 2020.

Și alte state iau în considerare o taxă pe veniturile giganților din tehnologie, printre acestea numărându-se de exemplu, Austria și Marea Britanie.

Taxa aplicată de Franța a fost puternic criticată în 2019 de administrația președintelui american Donald Trump, care a demarat o anchetă cu privire la aplicarea ei în urma căreia Washingtonul este așteptat să majoreze anumite tarife vamale pe vinuri, brânzeturi și alte produse franceze exportate în SUA în valoare totală de circa 2,4 miliarde de dolari.

Ministrul de Finanțe francez, Bruno Le Maire a înaintat proiectul de lege către parlament în luna martie 2019, iar în august a fost adoptat.

Taxa GAFA se aplică retroactiv, adică și pentru afacerile din 2019, și este așteptată să aducă aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul francez.

Cifrele Comisiei Europene arată că marile companii europene plătesc în medie 23% din impozitul pe profit ca taxe, dar, pentru companiile de internet procentul coboară la 9%.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele