

O instanță israeliană va începe, miercuri, audierile preliminare aferente celor trei cazuri în care este acuzat liderul Guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, pe fondul unei situații politice interne incerte din cauza rezultatelor ultimelor scrutine legislative, relatează cotidianului The Guardian.
Premierul israelian în exercițiu este acuzat de fraudă, luare de mită și trafic de influență, în trei cazuri începute în urmă cu trei ani.
Audierile preliminare vor dura patru zile, miercuri, joi, duminică și luni, iar data la care sentința finală a judecătorilor va fi emisă poate fi amânată până în decembrie sau chiar mai tarziu. Se preconizează că premierul în exercițiu nu va fi prezent la audiențe, însă va fi reprezentat de avocații acestuia care vor răspunde acuzațiilor aduse clientului lor.
Concomitent, liderul Executivului de la Ierusalim a primit responsabilitatea formării unui guvern național, din partea președintelui Reuven Rivlin. Posibilitatea obținerii unui nou mandat de prim-ministru poate influența sentința finală a instanțelor judecătorești, dat fiind faptul că acesta ar intra sub incidența imunității guvernamentale.
Benjamin Netanyahu respinge vehement acuzațiile aduse în cele trei cazuri de corupție, afirmând că este vorba doar de o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată politic și menită să îi submineze rolul politic.
În pofida negării acuzațiilor de către premier, Procurorul General al Israelului, Avichai Mandelblit, și autoritățile polițienești au sugerat că inculparea lui Netanyahu ar putea fi posibilă în cele trei cazuri, acesta putând fi condamnat până la 10 ani de închisoare, dacă este găsit vinovat de luare de mită, și la trei ani, în cazul demonstrării acuzațiilor de fraudă și abuz de putere.
Primul caz în care Netanyahu este acuzat, Cazul 1000, constă în acuzații de primire de mită, sub formă de cadouri, de tipul țigărilor, băuturilor scumpe și a bijuteriilor, din partea mai multor miliardari, în schimbul unor favoruri.
În cel de-al doilea caz, Cazul 2000, premierul israelian este acuzat de complot, împreună cu publicația cea mai vândută în țară, pentru asigurarea unei imagini publice favorabile, în schimbul descurajării, prin mijloace legislative, a competiției cotidianului.
În cel din urmă proces, și cel mai grav, Cazul 4000, Netanyahu este acuzat de oferirea de reglementări favorabile celei mai mari companii israeliene de telecomunicații, Bezeq, în schimbul promovării unei imagini pozitive a prim-ministrului și a activității acestuia pe unul din site-urile pe care compania le deține.