Australia și Noua Zeelandă critică afirmațiile „nechibzuite“ ale lui Erdogan

125
Foto: Getty Images

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anunțat că ministrul de Externe de la Wellington, Winston Peters, va efectua o vizită în Turcia pentru a combate afirmațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan privind atentatul comis în două moschei din Christchurch, informează Mediafax.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat recent, la un miting electoral, că atentatul de la cele două moschei din Noua Zeelandă nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o operațiune organizată împotriva Turciei, care ar avea drept scop să alunge turcii din Istanbul pentru ca orașul să redevină Constantinopol.

Liderul turc a făcut referire și la campania de la Gallipoli, din cursul Primului Război Mondial, când otomanii au înfrânt o forță condusă de britanici, ce includea trupe australiene și neo-zeelandeze, care avea drept obiectiv să ocupe orașul Istanbul, capitala Imperiului Otoman.

„Bunicii voștri au venit aici … și s-au întors în coșciuge“, a spus Erodgan, completând: „Să nu aveți nici o îndoială că vă vom trimite înapoi ca pe bunicii voștri“.

În urma acestor afirmații, premierul australian Scott Morrison a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul Turciei pentru a cere explicații în legătură cu declarațiile „nechibzuite“ și „ofensatoare“ făcute de Erdogan.

„Președintele turc Erdogan a făcut afirmații pe care le consider extrem de ofensatoare pentru australieni și foarte nechibzuite în acest mediu extrem de sensibil“, a declarat Morrison, adăugând că a respins „scuzele“ oferite de ambasadorul turc.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremației albe și autoproclamat „etno-naționalist“, a comis vineri un atac la moschei din orașul Christchurch, Noua Zeelandă, împușcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și o „proclamație“ de 74 de pagini în care își explică acțiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă“ și „incitarea la violență“ împotriva musulmanilor. Atacatorul a menționat și catedrala Hagia Sophia din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele