Autorul atentatului din Noua Zeelandă a cumpărat online arme de foc

50
2 minute de lectură

Un magazin de arme din Noua Zeelandă a confirmat astăzi că a vândut online arme de foc autorului atacului armat ce a vizat două moschei din Christchurch, în urma căruia cel puțin 50 de persoane au decedat, informează Mediafax.

David Tipple, proprietarul unui magazin de arme din Christchurch, a declarat că Brenton Harrison Tarrant, autorul atacului, a achiziționat patru arme de foc și muniție printr-o „comandă online verificată de poliție“. Tipple a adăugat că nu a fost detectat „nimic neobișnuit“ în privința cumpărătorului, precizând că armele cumpărate de Tarrant nu erau semiautomate.

Tipple a mai afirmat că nu se simte responsabil pentru tragedie și a refuzat să spună dacă este de părere că legislația neo-zeelandeză privind armele de foc ar trebui modificată.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremației albe și autoproclamat „etno-naționalist“, a comis vineri un atac la moschei din orașul Christchurch, împușcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și o „proclamație“ de 74 de pagini în care își explică acțiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă“ și „incitarea la violență“ împotriva musulmanilor.

Jacinda Arden, premierul Noii Zelande, a declarat că atacatorul a reușit să obțină un permis de portarmă și să achiziționeze arme semiautomate în mod legal.

În Noua Zeelandă este permisă deținerea de arme semiautomate, considerate drept arme de asalt, care sunt interzise în Australia sau Marea Britanie. Orice persoană peste 16 ani care deține un permis de portarmă poate cumpăra arme.

Guvernul din Noua Zeelandă se va reuni astăzi pentru a analiza modificarea legislației privind deținerea armelor de foc.

Pe de altă parte, Brenton Harrison Tarrant pare „lucid“ și intenționează să se reprezinte singur în instanță, a declarat avocatul din oficiu desemnat să-l reprezinte, informează cotidianul New Zealand Herald.

Avocatul Richard Peters a declarat că nu-l mai reprezintă de sâmbătă pe Tarrant, inculpat pentru omucidere.

„Vrea să se reprezinte singur în acest caz“, a adăugat Peters, care a explicat că inculpatul pare lucid și nu prezintă semne că ar avea probleme mintale, în afară de opiniile extremiste.

„Părea să înțeleagă ceea ce se întâmplă“, a completat fostul avocat al inculpatului.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele