Home Externe Bahrain, alegeri sub spectrul feminismului de tip arab

Bahrain, alegeri sub spectrul feminismului de tip arab

0
Bahrain, alegeri sub spectrul feminismului de tip arab
(Photo by Spencer Platt/Getty Images)
3 minute de lectură

Alegerile parlamentare din Bahrain au consemnat o premieră: nu mai puțin de 15% dintre aleși sunt femei. Parlamentul din regatul insular din Golful Persic/Arab este bicameral. Camera superioară are 40 de locuri, membrii săi fiind numiți de către rege. Camera inferioară este aleasă în mod democratic, printr-un sistem uninominal în două tururi și are tot 40 de membri.

Sâmbătă,1 decembrie, a fost organizat turul al doilea al alegerilor parlamentare din Bahrain, primul tur având loc cu două săptămâni înainte, odată cu alegerile locale. Primele alegeri generale din Bahrain au avut loc în 2002, nicio femeie nefiind aleasă. În 2006 și 2010 a fost aleasă o singură femeie, iar în 2014 au fost alese trei. Cele șase femei alese anul acesta reprezintă 15% din numărul parlamentarilor aleşi. 

Prezența la vot a fost de circa 67%, deși mai multe grupuri de opoziție au îndemnat la boicotarea alegerilor. Monarhie absolută, Bahrainul are o populație majoritar shiită – peste 80% ‒, dar minoritatea sunnită, puțin peste 15%, din care face parte și familia regală Al Khalifa, care se află la putere de la obținerea independenței micuțului regat arab insular. 

Aflat sub tutelă/protecție saudită, Bahrain este și un aliat-cheie al SUA și al Occidentului. Găzduiește baze militare americane, cu nu mai puțin de 6.000 de militari SUA, și cooperează strâns cu Franța și Marea Britanie în domeniul apărării și securității. Face parte din coaliția condusă de saudiți care luptă în Yemen contra rebelilor Houthi sustinuți de Irans și la blocada economico-politică a Qatarului, cu care se învecinează, dar are și dispute teritoriale serioase.

Dintre cei 40 de membri aleși ai noului parlament, 35 sunt independenți. Trei sunt membri ai partidului Al Asalah – salafişti ultraconservatori –, iar doi sunt membri ai Partidului Democratic Progresist, partid de orientare… comunistă, mai puțin sub aspectul laicității statului.

Rolul parlamentului în Bahrain este unul limitat, mai mult consultativ și de reprezentare onorifică. Camera superioară a Parlamentului, cea numită direct de rege, se poate opune prin veto tuturor inițiativelor Camerei Inferioare, aleasă în mod democratic. Ultimul cuvânt, promulgarea legilor, precum și emiterea de decrete tip lege, îl are monarhul.

Stat musulman dominat de shiiţi, dar condus de minoritatea sunnită, Bahrain este unul dintre cele mai tolerante religios state arabe. Găzduiește mai multe biserici creștine de diverse rituri, temple hindu şi chiar și o sinagogă. Nu sunt însă la fel de toleranți și cu activiștii civici și politici. Organizațiile de apărare a drepturilor omului denunță mai multe abuzuri, arestări și condamnări îndreptate împotriva unor protestatari sau critici pașnici ai regimului.

Bine dezvoltat economic și financiar, Bahrain găzduiește o largă comunitate de expați, printre care și câteva mii de cetățeni români. Familia regală păstrează relații bune cu casa regală a României. Alături de Iordania, familia regală din Bahrain a fost reprezentată la funeraliile regelui Mihai de anul trecut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here