India, o lume îndepărtată și o poartă spre infinit

80
10 minute de lectură

India este un univers misterios, un continent cu două milioane de zei adorați, pe care fiecare dintre noi își dorește s-o vadă, spunea Mark Twain. Un spațiu misterios, încărcat de istorie și de contradicții. India nu este vizitată de europeanul indiferent față de cultură, dimpotrivă, este o țară magică, imposibil de cuprins dintr-o privire, ca să-l parafrazăm tot pe Twain. Pe scurt este o lume pe care doar vizitând-o putem cunoaște, dar pe care, pentru a o înțelege este nevoie de o inițiere profundă în literatură, istoroe și artă. 

Jaipur este un oraș fascinant, parte a celebrului triunghi de aur, care mai are un colț în New Delhi și atul în Agra. Orașul este cunoscut pentru culorile sale vibrante, pentru străzile înguste pline de viață, dar mai ales pentru monumentele sale istorice. De asemenea, cunoscut ca „orașul roz” datorită structurilor sale construite în gresie roz, charisma acestui oraș cultural din India continuă să atragă călătorii pasionați de istorie și cercetători din diferite colțuri ale lumii. Cu o gamă largă de monumente marcate de opulența și grandoarea conducătorilor Rajput, Jaipur oferă o călătorie spectaculoasă în trecutul său bogat. 

Vizitând magnificul Palat al orașului, este ușor de înțeles că familia regală era una dintre cele mai bogate din India. Complexul imens de curți, grădini și clădiri ale palatului îmbină atât arhitectura Rajasthani, cât și arhitectura Mughal. Familia maharajahului trăiește încă acolo, în grațiosul Chandra Mahal. În interiorul complexului City Palace se află un muzeu, o galerie de artă și expoziții interesante de costume regale și de vechi arme indiene. 

Fațada complicată și fascinantă a Hawa Mahal (Palatul Vânturilor) este probabil cea mai recunoscută clădire din Jaipur. Construită în 1799, are cinci etaje cu câteva rânduri de ferestre. Legenda spune că palatul, care are vedere la strada principală din orașul vechi Jaipur, a fost construit astfel încât femeile din gospodăria regală să poată privi străzile din jur fără a fi observate. Construit cu gresie roșie și roz și simbolizând forma coroanei Domnului Krishna, Hawa Mahal este o capodoperă arhitecturală, cu peste 900 de ferestre mici sculptate intransigent. Acestea sunt proiectate astfel încât să permită ventilarea corespunzătoare a aerului în palat, menținându-l răcoros și aerisit chiar și în timpul verii. Designul strălucit al acestui palat îl face unul dintre atracțiile turistice din Jaipur. 

Nahargarh Fort, cunoscut sub numele de Fort Tiger, este așezat pe dealurile Aravali, cu vedere spre orașul Jaipur. Fortul a fost construit în 1734 pentru a apăra orașul. A devenit faimos în 2006, după ce au fost filmate multe scene din filmul Rang De Basanti.
Atracția majoră din interiorul fortului este „Madhavendra Bhavan”, frumos decorat cu picturi murale și cu modele europene din stuc. Interesant este faptul că palatul a fost folosit de Raja Sawai Madho Singh ca un refugiu de vară pentru el și pentru cele nouă soții. Templul dedicat lui Nahar Singh Bhomia este un alt loc interesant de vizitat în interiorul complexului. 

Ajungând la Templul Maimuțelor, care este un templu hindus, amplasat într-un cadru liniștit între două stânci de granit, este o adevărată aventură. Templul face parte dintr-un complex care are și trei bazine de apă sacră. Una dintre piscine a fost preluată de mii de maimuțe care se adună acolo pentru a înota și pentru a scălda. Din păcate, zona nu este una bine întreținută și ar fi bine sa fiți pregătiți pentru acest lucru. Din păcate, multe dintre locurile din India sunt astfel și acest lucru ar trebui să fie cunoscut de către turiști, când se aventurează aici.

Muzeul Albert Hall este un loc vechi și faimos, lucrat după modelul Muzeului Victoria și Albert din Londra, cu un amestec de arhitectură islamică și neogotică, și a fost înființat în 1887. Colecția include portrete ale regilor locali, costume, sculpturi, picturi. Muzeul este notabil pentru mumia sa egipteană, care aparține dinastiei ptolemeice.

Jantar Mantar este o altă atracție turistică celebră a orașului. Sute de istorici, astronomi și călători curioși vizitează acest loc pentru a obține o imagine a aptitudinilor astronomice ale unui rege indian într-o epocă în care aceste concepte științifice erau foarte noi pentru societatea indiană. Deținând statutul de patrimoniu mondial UNESCO, monumentul a fost construit în 1738 de Maharaja Sawai Jai Singh, despre care se crede că avea un interes deosebit către astronomie. Monumentul găzduiește o colecție unică și impresionantă de instrumente astronomice din piatră și alamă, bazate pe principiile textelor hinduse ale astrologiei și ale științei moderne; unele dintre instrumentele de aici sunt cele mai mari construite vreodată, iar Samrat Yantra este cel mai mare cadran din lume.

Situat pe coasta Maharashtra, Mumbai este cel mai populat oraș din India și este una dintre cele mai mari și mai dens populate zone urbane din lume, cu o populație de aproape 40 de milioane de locuitori. A fost construită pe locul unei așezări vechi și a luat numele zeiței locale Mumba, al cărei templu s-a aflat odinioară în partea sud-estică a orașului. A devenit cunoscut sub numele de Bombay în timpul perioadei coloniale britanice, în timp ce denumirea de Mumbai a fost dată oficial în 1995. Cu toate acestea, Bombay este în continuare folosit de majoritatea locuitorilor. 

Unul dintre cele mai distinctive repere ale orașului, Gateway of India, a fost înființată în anul 1924, în timpul Rajului britanic, pentru a sărbători sosirea regelui George V și a Reginei Maria în Bombay. Structura marchează zona ca fiind unul dintre porturile principale din India și simbolizează măreția britanică. Situat în zona de pe malul apei Apollo Bunder, astăzi este unul dintre cele mai populare locuri turistice din Mumbai pentru oamenii din întreaga lume. 

Gateway of India este un punct de reper și unul dintre porturile principale ale Indiei, fiind un loc îndrăgit de vizitatori și, în același timp, un loc ce atrage vânzători și pe fanii fotografiei. Să nu fiți surprinși nicio secundă dacă veți vedea localnici care doresc să facă o fotografie cu dvs.

Folosită în mod obișnuit sub numele de Colierul Reginei, Marine Drive este o promenadă lungă de 4 km situată în sudul Bombay-ului. Este unul dintre cele mai vizitate locuri din capitală, preferat pentru plimbările de-a lungul pasarelei și pentru a admira apusul. Marine Drive este, de asemenea, o aluzie la „colierul Reginei”, datorită străzilor care fac drumul să arate ca un șir de perle și să creeze iluzia unui colier. 

Marele templu hindus dedicat Domnului Shri Ganesh este o dovadă permanentă a frumuseții și arhitecturii. Construit în 1801, templul adună mii de adepți în fiecare zi. Chiar și celebritățile de la Bollywood, dar și alte figuri proeminente urcă în templu pentru a căuta binecuvântări și pentru a oferi rugăciuni Lordului Ganesha. Cu siguranță, templul este printre cele mai populare locuri turistice de vizitat în Mumbai, indiferent care este motivul pentru care este ales.

Cea mai mare mahala din Asia, Dharavi, este departe de a fi un habitat pentru cei săraci și defavorizați. Situată la est de Mahim și Bandra, această „mahala” produce aproape 500 de milioane de dolari până la 1 miliard de dolari, contribuind în mare măsură la economia Mumbaiului. De la vânzătorii de ceai și legume, brutării, magazine de îmbrăcăminte, la ONG-uri, școli, Dharavi găzduiește orice și vă va oferi o imagine originală asupra Indiei. 

De ce spun originală? Pentru că India nu se compară cu niciun loc pe care l-ați vizitat în Europa sau în Asia, sau în America. Este o altă lume și nu una ușor de înțeles. Să nu fiți surprinși dacă veți vedea aici o altă față a sărăciei, una cu care nu sunteți obișnuiți în secolul în care trăim. Însă tocmai această experiență face locurile acestea o adevărată Mecca pentru fiecare dintre noi, și asta pentru mesajul pe care îl veți afla călătorind aici. Intrigant, interesant, ciudat și, în același timp, un loc de meditat, asta este India. 

Un alt sit religios important din Mumbai, Haji Ali, este situat la 500 de metri de țărm, în mijlocul Mării Arabiei, și găzduiește mormântul musulmanului Saint Pir Haji Ali Shah Bukhari. Această structură veche de 400 de ani este un minunat loc de admirat pentru arhitectura sa indo-islamică complicată, dar este și un loc popular de cult, altfel decât locurile tradiționale pe care le-ați văzut în lume.

De la articole de îmbrăcăminte ieftine, până la buticuri de clasă, această stradă, care găzduiește vechile structuri din British Raj, are tot ce căutați fie ca suvenir, fie ca articol vestimentar sau adevărate podoabe. Colaba Causeway, cunoscută și sub denumirea de Shahid Bhagat Singh Road, este o legătură între Colaba și Insula Femeii Vechi din orașul Mumbai. Locul seamănă cu un bazar unde veți fi oprit la tot pasul de diverși comercianți, ca o invitație de a admira produsele pe care aceștia le vând sau pur și simplu pentru a vă adresa câteva cuvinte. 

Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus este unul dintre siturile patrimoniului mondial UNESCO. Este o stație de cale ferată istorică și sediul central a Căilor Ferate Centrale. Construită în mai 1888, locul este popular pentru arhitectura sa minunată, fiind un punct de interes al orașului Mumbai printre tineri.

Dacă v-ați pus în minte să ajungeți aici, e bine să o faceți. Însă ar fi și mai bine să căutați informații înainte, atât despre locul unde veți fi cazat, despre locurile unde puteți mânca, cât mai ales despre locurile pe care vreți să le vizitați. Bine ar fi să vă puteți lua un ghid local, căci așa veți avea un sprijin și, în același timp, veți simți mai ușoară trecerea de la locul din care veniți, indiferent care este acela, la această imensă lume care este India. 

Voi încheia cu un proverb indian care adună în câteva cuvinte esența călătoriei în aceste locuri: „Ce a fost greu de suportat este ușor de amintit”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele