Bani rusești pentru extrema dreaptă. Și ce dacă?

A ajuns Rusia la un nivel superior de implicare în viața politică europeană? Procurorii italieni investighează dacă Liga, formațiunea politică a lui Matteo Salvini, a primit o finanțare ilegală din Rusia.

142
4 minute de lectură

Întrebarea este dacă Rusia a încercat să finanțeze cu 65 de milioane de dolari campania electorală a partidului lui Matteo Salvini, Liga, la alegerile europarlamentare.

Totul a pornit după ce publicația europeană BuzzFeed News a publicat ceea ce par a fi înregistrări ale negocierilor ce ar fi precedat afacerea. Potrivit site-ului american, discuțiile au avut loc în hotelul Metropol din Moscova, între trei oameni ai Ligii și trei ruși, și s-au axat pe o posibilă afacere între o companie petrolieră rusă și gigantul energetic italian Eni. Partea rusă ar fi urmat să vândă circa trei milioane de tone de combustibil către Eni, cu o valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. La capătul afacerii, așa cum ar reieși din discuții, o sumă importantă ar fi urmat să ajungă la formațiunea italiană, sub forma unui împrumut.

Nu este clar însă din înregistrări dacă acordul negociat la hotelul Metropol din Moscova a fost pus vreodată în aplicare și nici dacă banii ar fi ajuns în conturile Ligii.

În discuții, unul dintre ruși a spus că Salvini este „Trump-ul european”, un adevărat al extremei drepte. Iar partenerii italieni au invocat, în glumă, trimiterea disidenților în gulaguri, pentru „reabilitare mentală”.

Ca în Austria, dar nu prea…

Povestea are loc la două luni după ce liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, a fost nevoit să demisioneze în urma unei înregistrări video în care era vorba tot despre ruși. Conform înregistrării video a unei discuții purtate în stațiunea spaniolă Ibiza, politicianul austriac părea gata să ofere contracte guvernamentale contra sprijin financiar unei femei care se prezenta drept nepoata unui oligarh rus.

După toate probabilitățile, înregistrarea fusese „aranjată”, femeia nu era cine se pretindea și totul a fost pus în scenă tocmai pentru a arăta disponibilitatea liderului austriac în a primi bani negri dinspre Rusia.

Totul a semănat cu înscenarea realizată acum opt ani de ziarul britanic The Sunday Times, în Parlamentul European, și care a arătat că mai mulți europarlamentari erau gata să negocieze amendamente contra sprijin financiar. Victime au căzut atunci europarlamentarul român Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler, dar și austriacul Ernst Straser, fost ministru de interne. Ca urmare a dezvăluirilor, toți trei au fost condamnați ulterior în țările lor.

De data aceasta, n-ar mai fi vorba de înscenări, ci de discuții reale – rușii chiar par să fi fost cine pretindeau că sunt.

Acuzațiile de finanțare a Ligii dinspre Rusia nu reprezintă chiar ceva nou în Italia, unde presa vorbește despre aceasta încă de la începutul anului, fără a prezenta însă dovezi imbatabile.

Legăturile Ligii cu Rusia datează încă din 2013, pe când formațiunea se numea Liga Nordului și milita deschis pentru desprinderea zonei dezvoltate a Italiei de sudul sărac. În 2017, Liga a semnat un acord de cooperare cu partidul de guvernământ de la Moscova, Rusia Unită.

Rusia e bună

Salvini vizitează adesea Rusia și pe conturile sale se socializare pot fi descoperite numeroase aprecieri pentru postări pro-Rusia. Salvini s-a pronunțat pentru ridicarea sancțiunilor europene impuse Rusiei după anexarea Crimeei.

O altă formațiune europeană care dezvoltă un parteneriat cu Rusia Unită este chiar Partidul Libertății din Austria (FPO), al cărui fost lider a fost prins în scandalul „Ibiza-gate”.

epa07718572 Italian vice president and interior minister Matteo Salvini talks to journalists about the meeting with the Union and Association in Rome, Italy, 15 July 2019. EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Dezvăluirile despre discuțiile purtate de liderul austriac în stațiunea spaniolă nu au fost însă de natură să zguduie din temelii formațiunea sa politică. Scorul FPO la alegerile europarlamentare din 26 mai nu a fost afectat semnificativ. La fel pare să se întâmple și cu Matteo Salvini. Soclul său de lider în topul popularității pe scena politică italiană nu pare să se clatine câtuși de puțin.

Publicul care susține partidele de extremă dreapta nu pare să aibă niciun fel de problemă cu finanțările rusești și, de altfel, liderii vorbesc deschis despre bunele lor relații cu Kremlinul și cu Vladimir Putin. Imaginea acestuia de conducător cu mână forte se potrivește la perfecție cu narațiunea extremei drepte vest-europene despre felul în care trebuie conduse societățile. În plus, pe unii și pe alții îi unește aversiunea față de bazele liberale pe care este constituită Uniunea Europeană.

Matteo Salvini a negat ferm că ar fi primit bani rusești, spunând că niciun cent nu ar fi intrat în conturile Ligii pe această filieră.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele