Bătălia pentru ASF, arbitrată de politicieni și supravegheată de șoferi

54
5 minute de lectură

După amânarea cu o săptămână a audierii candidaților pentru boardul Autorității de Supraveghere Financiară, au apărut comentariile privind șansele și poziționarea celor agreați de politicieni. Marți dimineață, după furtunoasa ședință de Comitet Executiv al Partidului Social Democrat, produsă cu o seară în urmă, soldată cu excluderea a doi dintre contestatarii președintelui Liviu Dragnea, acesta a explicat de ce anume, în ciuda susținerii personale pe care declară că, personal, i-o acordă lui Viorel Ștefan, merge pe cartea continuității lui Leonardo Badea la șefia Autorității de Supraveghere Financiară. 

Dragnea a invocat sensibilități „umane”, pentru care ar fi pledat colegii săi din forul de conducere al PSD, în sprijinul menținerii lui Badea la șefia Autorității. 

„Eu aseară le-am spus colegilor că îl susțin pe Viorel Ștefan. Azi colegii mei au ridicat o problemă umană, în sensul că lui Badea i s-a cerut să-și depună candidatura pentru ASF, anul trecut, renunțând la funcția de parlamentar, dându-i-se asigurări pentru un nou mandat”, a declarat, luni, la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea.

Întrebat dacă susținerea PSD va merge spre Leonardo Badea, el a recunoscut că „aceasta este linia”. Dragnea a mai spus că îi reproșează lui Viorel Ștefan faptul că nu a fost hotărât „pe ce cale să meargă în carieră”.

„Viorel Ștefan are susținerea pentru foarte multe lucruri. Singurul reproș, nici măcar reproș, este că nu a hotărât pe ce cale să meargă în carieră, în ultimul an, dar Viorel Ștefan este un om pe care eu îl apreciez foarte mult”, a precizat liderul PSD.

Viorel Ștefan, 62 de ani, vicepremier în guvernul Dăncilă, fost președinte al Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților și fost ministru de Finanțe în guvernul Grindeanu, și-a depus săptămâna trecută candidatura pentru conducerea Autorității. 

După anunțul făcut de președintele partidului, care s-a arătat impresionat de argumentul „uman” al colegilor săi, pentru menținerea lui Badea la șefia ASF, Viorel Ștefan și-a ascuns dezamăgirea, dar a anunțat că nu renunță la „proiectul” său, care are un singur nume: Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

Piața transportatorilor, cheia controlului asupra ASF

Argumentul „uman” al sacrificiului pe care l-ar fi făcut Badea, care și-a lăsat funcția de la Parlament pentru a prelua șefia ASF, nu stă însă în picioare cel puțin din două motive. Și Viorel Ștefan ar fi obligat, în eventualitatea preluării conducerii ASF, să-și abandoneze funcția de la Parlament, unde este președinte al Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților. Asta, dacă trecem cu vederea faptul că, în acest moment, este vicepremier în guvernul Dăncilă – e drept, unul fără portofoliu. Dincolo de faptul că funcția pentru care ar ajunge să se „sacrifice” orice alt potențial președinte al ASF este retribuită cu nu mai puțin de 14.000 de euro pe lună. Cu mult mai mult, așadar, decât primește orice parlamentar, chiar și după majorările acordate de PSD după revenirea la putere. Pe de altă parte, ASF reglementează o piață de peste 20 de miliarde de euro, cu impact asupra a 10 milioane de clienți. E vorba de piața non-bancară a asigurărilor, a pieței de capital și a pensiilor private. Așadar, o miză uriașă.

Altele sunt, se pare, rațiunile pentru care e preferat Badea sau cel puțin pentru care partidul de guvernământ îi acordă în continuare susținerea. 

Miza principală ține de controlul pieței transportatorilor

Alinierea legislației naționale la cea europeană pentru asigurările auto obligatorii (RCA), fără a atrage protestele transportatorilor, reprezintă provocarea pe care trebuie să și-o asume orice președinte al ASF. Asociațiile de transportatori sunt ținute în frâu prin tarife mici, combătute însă de Comisia Europeană, care le consideră încălcări ale concurenței. Conducerea ASF trebuie să fie aptă să identifice exact acele soluții prin care să nu declanșeze proteste ale transportatorilor asigurând, în acest timp, condiții pentru o piață liberă. 

Cei care îl vor în continuare pe Badea la șefia ASF sunt exact transportatorii. Și nu doar pe el, ci și pe vicepreședintele Cornel Coca Constantinescu, tocmai pentru că cei doi au dat curs ideii tarifelor de referință, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene. Principalii beneficiari ai tarifelor de referință sunt transportatorii, după ce acestea au scăzut cu 5%, în timp ce pentru persoanele fizice au crescut cu 4%.

Acesta este, de fapt, motivul „uman” pentru care forul de conducere al partidului de guvernământ a votat pentru menținerea lui Badea la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. 

Miercuri, mandatul actualei conduceri a ASF a expirat. Audierile candidaților pentru noua conducere a ASF au fost amânate pentru săptămâna viitoare pentru că parlamentarii PNL și UDMR sunt plecați la congresul PPE. Anunțul a fost făcut de Liviu Dragnea, care este și președinte al Camerei Deputaților. Audierile au fost programate pentru data de 13 noiembrie, când vor fi audiați peste treizeci de candidați pentru cele nouă posturi din Consiliul ASF.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele