Praga, un diamant între perle

38
5 minute de lectură

Dacă ați ales să vizitați Praga, atunci veți fi extrem de plăcut impresionați de acest oraș unde istoria respiră prin porii fiecărui muzeu, castel sau prin fiecare catedrală întâlnită aici. Fără îndoială veți descoperi și veți admira atracțiile populare, cum ar fi Charles Bridge, Ceasul Astronomic, Catedrala Sf. Vitus și Castelul Praga, însă nu ar trebui să ocoliți nici celelalte minunate obiective turistice ale acestui oraș de basm.

O plimbare pe Podul Carol este una dintre activitățile praghezilor sau ale turiștilor care vizitează frumosul oraș și este cu atât mai inspirată cu cât alegeți să vă plimbați seara, când totul pare smuls dintr-un peisaj de poveste.

Primul monument ridicat pe pod a fost crucifixul de lângă capătul estic, în 1657. Prima statuie – Tributul iezuiților din 1683 către Sfântul Ioan de Nepomuk – a fost o primă sursă de inspirație, ulterior alte statui fiind create și adăugate acestui monument. 

Cea mai faimoasă statuie rămâne monumentul Sfântului Ioan de Nepomuk. Potrivit legendei, Wenceslas al IV-lea a fost îmbrăcat în armură și aruncat de pe pod în 1393 pentru că a refuzat să divulge confesiunile reginei (el fiind duhovnicul acesteia), deși adevăratul motiv era conflictul dintre biserică și stat; o cruce de bronz construită în parapet între statuile 17 și 19 marchează punctul de unde acesta a fost aruncat în apă.

La capătul Podului Staré Město, dacă veți privi înspre peretele de susținere din dreapta, veți vedea un cap de piatră sculptat care este cunoscut sub numele Bradáč (Bărbosul). Când nivelul râului se ridica deasupra acestui marcator medieval, praghezii știau că este timpul să părăsească orașul.

Construită de-a lungul a aproape 600 de ani, Catedrala Sf. Vitus este una dintre cele mai bogate catedrale din Europa Centrală. Este un adevărat vestigiu pentru viața religioasă și culturală a Cehiei, găzduind comori care datează chiar din secolul al XIV-lea, de la mormintele Sf. Wenceslas și Charles al IV-lea la mormântul Sf. Ioan de Nepomuk, Capela Sf. Wenceslas și vitraliile art nouveau ale lui Alfons Mucha. În secolele următoare s-au adăugat detalii în stilul renascentist și baroc, în timpul revoluției naționale cehe, când printr-un efort susținut s-a finalizat construcția. 

Cea mai populară atracție din Praga este castelul de pe malului stâng al Vltavei, impresionant prin mărețele turnuri și palate care domină centrul orașului ca o cetate. În spatele zidurilor sale se află o colecție fascinantă de clădiri istorice, muzee și galerii. În conformitate cu Guinness World Records, este cel mai mare complex din lume, cu o lungime de 570 de metri, o lățime medie de 128 de metri și o suprafață totală care este mai mare decât suprafața a șapte terenuri de fotbal. Castelul a fost întotdeauna sediul monarhilor cehi, precum și reședința oficială a șefului statului. Istoria sa începe în secolul al IX-lea, când prințul Bořivoj a întemeiat aici o așezare fortificată, care s-a dezvoltat pe parcursul domniei prințului Soběslav în secolul al XII-lea și a fost definitivată sub domnia împărătesei Maria Tereza (1740-1780), devenind un amestec eclectic de stiluri arhitecturale.

Un alt obiectiv remarcabil în Praga este Biblioteca Strahov, care este cea mai mare bibliotecă monahală din țară, cu două săli magnifice de tip baroc care datează din secolele XVII și XVIII. În zilele noastre, din păcate, aceste două săli nu pot fi vizitate (s-a constatat că fluctuațiile umidității cauzate de respirația vizitatorilor puneau în pericol frescele). 

Biblioteca conține diverse elemente istorice, inclusiv un serviciu de cafea miniatural pregătit pentru împărăteasa Marie Louise în 1813, care este dispus între patru cărți false, însă cel mai important obiect al bibliotecii este Evanghelia lui Strahov, un codex din secolul al IX-lea.

Primăria din Praga, înființată în 1338, este un amestec de clădiri medievale dobândite de-a lungul secolelor, prezidată de un turn gotic înalt cu un ceas astronomic impresionant. În plus, aceasta găzduiește expoziții de artă, precum și clădirea unde a locuit Franz Kafka între anii 1889 și 1896. Vizitatorii care aleg să achiziționeze un tur al clădirii alături de un ghid vor putea admira mozaicuri care datează din 1930, Capela Gotică, dar au și plăcerea de a vizita pivnițele romane și gotice aflate sub clădire.

Zona din jurul primăriei este una dintre cele mai aglomerate din centrul istoric, în special în timpul spectacolului orar prezentat de ceasul astronomic. În colțul din dreapta, pe o placă de marmură sunt evocați cei 27 de nobilii protestanți decapitați aici în 1621 după bătălia de la Bílá Hora, în timp ce crucile albe de pe pământ marchează locul unde au fost uciși. 

Este important să amintim că în lunile de iarnă aici se desfășoară unul dintre cele mai renumite târguri de Crăciun, în timp ce pe parcursul primăverii și al verii, aici puteți participa la Festivalul Berii Pragheze, Festivalul Bohemia Jazz și alte minunate festivaluri de dans și muzică. 

Astfel încât, pe sfârșit de noiembrie, Praga este o minunată invitație la vin fiert cu scorțișoară, colinde, bunătăți tradiționale și în egală măsură o invitație la relaxare și la explorarea unui oraș încântător. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele