Beijing: Vestul plătește prețul susținerii protestelor din Hong Kong

42
3 minute de lectură

Presa de stat din China a publicat o serie de editoriale și materiale de opinie făcând paralele între protestele violente din Hong Kong, Spania și Chile și acuzând Vestul de ipocrizie în modul în care abordează aceste crize, relatează CNN.

Unele articole sugerează chiar faptul că demonstrațiile din Europa și America de Sud sunt rezultatul direct al toleranței Vestului față de criza din Hong Kong, aflată în a 20-a săptămână.

Într-un comentariu publicat duminică, în presa de stat de la Beijing, fostul diplomat chinez Wang Zhen a avertizat că „dezastrul haosului din Hong Kong a început să influențeze Occidentul“.

Pe parcursul ultimei săptămâni, protestatarii au avut ciocniri cu autoritățile în toate cele trei regiuni menționate, din motive diferite, însă presa de stat din China susține că demonstrațiile din Chile și Spania au fost inspirate de situația din Hong Kong, unde protestele au devenit tot mai distructive pe parcursul ultimei luni, cu scene de vandalism și distrugerea unor magazine considerate a fi pro-Beijing.

Duminică, un marș de protest ce a avut loc în districtul Tsim Sha Tsui a devenit rapid violent, protestatarii aruncând sticle incendiare și provocând incendii în mai multe stații de metrou și în fața mai multor magazine.

Potrivit lui Wang, protestatarii din Spania au început să adopte tacticile celor de la Hong Kong, împrumutând chiar și unele sloganuri.

Protestatarii s-au adunat pe străzile Barcelonei pentru a cere independența Cataloniei, după ce mai mulți politicieni pro-independență au fost încarcerați în urma unor sentințe de lungă durată. Peste 200 de polițiști au fost răniți, iar 171 de vehicule au fost distruse în protestele declanșate săptămâna trecută.

În Chile, armata a impus restricții de circulație în capitala Santiago, ca urmare a demonstrațiilor provocate de scumpirea transportului public. Duminică, trei persoane au fost ucise într-un incendiu provocat la un supermaket local.

Tot duminică, un editorial publicat în tabloidul de stat Global Times i-a acuzat pe protestatarii din Hong Kong că „își exportă revoluția în lumea întreagă“.

„Vestul plătește prețul susținerii mișcărilor din Hong Kong, ce au provocat violențe în alte locuri ale lumii, punând în evidență un risc politic pe care Vestul nu-l poate gestiona“, se avertizează în editorial.

Statele Unite și-au anunțat în repetate rânduri susținerea pentru protestatarii din Hong Kong, fapt ce a provocat furia Guvernului chinez.

La 14 octombrie, Camera Reprezentanților de la Washington a aprobat o legislație ce ar putea duce la impunerea de penalități financiare majore, dacă Beijingul va acționa împotriva demonstranților. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele