Boris Johnson-Jeremy Hunt – cine sunt ei, care le sunt programele și cine va câștiga?

21
3 minute de lectură

Cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator britanic încep să voteze prin corespondenţă pentru a-şi alege liderul.. şi pe viitorul prim-ministru. Ei trebuie să îi departajeze pe cei doi candidați, Boris Johnson și Jeremy Hunt, până pe 22 iulie. Câștigătorul va fi desemnat prim-ministru pe 24 iulie.

Profilul fiecăruia dintre cei doi a fost realizat de publicația franceză Le Figaro, preluată de RADOR.

* Boris Johnson, 55 de ani

Situație familială: de două ori divorțat, patru copii legitimi, unul sau doi în afara căsătoriei, trăiește în concubinaj cu Carrie Symonds, în vârstă de 31 de ani.

Pregătire profesională: Eton, Oxford

Profesie iniţială: jurnalist

Carieră politică: deputat conservator (2001-2008), primarul Londrei (2008-2016), ministrul Afacerilor Externe (2016-2018).

Puncte forte: campionul Brexitului, carismatic, popular printre activiștii Tory

Puncte slabe: acuzații de minciună, lipsă de seriozitate, viață personală dezorganizată

Strategie pentru Brexit: să forțeze mâna UE pentru a renegocia un acord, în caz contrar o ieşire brutală (“no deal”) pe 31 octombrie, “orice s-ar întâmpla”.

Alte promisiuni: reduceri de impozite pentru cei mai mari contribuabili, repunerea în discuţie a proiectelor TGV spre nord și a treia pistă la aeroportul Heathrow, eliminarea impozitelor pe băuturi îndulcite.

Suporteri: cei mai duri partizani ai Brexitului precum Iain Duncan Smith, Dominic Raab sau Jacob Rees-Mogg, precum și majoritatea celorlalți candidați învinşi în alegerea liderului conservator care s-au poziţionat în urma lui, printre care se numără Matt Hancock, Sajid Javid și Andrea Leadsom.

Șanse de victorie: marele favorit, el este preferat de 74% dintre activiștii conservatori, potrivit unui sondaj YouGov.

* Jeremy Hunt, 52 de ani

Situaţie familială: căsătorit cu o chinezoiacă, Lucia Guo, 3 copii

Pregătire profesională: Charterhouse, Oxford

Profesie iniţială: antreprenor

Cariera politică: deputat conservator (2005-2010), ministrul Culturii (2010-2012), ministrul Sănătății (2012-2018), ministrul Afacerilor Externe (din 2018).

Puncte forte: un om al dorelor şi al consensului, solidă experiență ministerială, fiabilitate

Puncte slabe: a votat pentru menţinerea în UE la referendumul din 2016, suspectat de lipsa de convingere cu privire la Brexit, profil tehnocratic prea apropiat de al Theresei May, lipsă de carismă

Strategia pentru Brexit: redeschiderea negocierilor cu UE, chiar dacă aceasta înseamnă amânarea termenului de 31 octombrie,  “o scadenţă falsă”.  În caz contrar, pregătirea unui “no deal”, în ciuda tuturor, dar cu “o inimă largă”.

Alte promisiuni: scăderea impozitului pe profit la 12,5%, creșterea bugetului de apărare, revenirea la interdicția de vânătoare cu câini.

Suporterii: majoritatea moderaţilor pro-europeni din Partidul Conservator, cum ar fi David Lidington, numărul doi în guvern, Amber Rudd, Ruth Davidson, Nicholas Soames, dar și miniștrii pro-Brexit Liam Fox și Penny Mordaunt.

Șanse de victorie: outsider, este susținut doar de 26% dintre militanții conservatori, potrivit YouGov.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele