Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis președintelui în funcţie al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că nu există nicio perspectivă a unui Brexit cu acord, cu excepția cazului în care mecanismul „backstop“ va fi eliminat, a anunţat marţi cabinetul acestuia, informează Mediafax.
„Primul ministru a stabilit că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanțe, și cu siguranţă ne dorim să facem acest lucru cu un acord“, a transmis o purtătoare de cuvânt.
„Primul ministru a fost, de asemenea, clar că, dacă nu se redeschide Acordul de retragere și nu se elimină backstopul, nu există nicio perspectivă a acestui acord“, a adăugat aceasta.
Boris Johnson insistă ca mecanismul backstop să fie înlocuit, afirmând că este incompatibil cu suveranitatea britanică și cu viitorul Marii Britanii în afara Blocului comunitar.
„Propun ca (mecanismul) backstop să fie înlocuit cu un angajament de a pune în aplicare astfel de aranjamente, pe cât posibil înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, ca parte a viitoarelor relații“, a precizat liderul britanic.
Liderul de la Londra a afirmmat săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată președintele Consiliului European, Donald Tusk, că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o nouă soluție pentru frontiera irlandeză, alta decât soluția „backstop“, un mecanism care are drept scop să păstreze deschisă această graniță, dar care ar însemna că Marea Britanie ar trebui să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate „aranjamente alternative“ prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda.
Jean-Claude Juncker, preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, i-a reiterat marţi seară premierului britanic, Boris Johnson, că Acordul Brexit nu va fi renegociat şi că susţinerea ţărilor Uniunii Europene pentru Irlanda este „constantă“.
Jean-Claude Juncker a avut o conversaţie prin telefon cu Boris Johnson, a comunicat Comisia Europeană.
„Preşedintele Juncker a reiterat voinţa de a colabora constructiv cu premierul Johnson şi de a analiza orice propuneri concrete ar avea, atât timp cât sunt compatibile cu Acordul de retragere“ a Marii Britanii din UE, a transmis Comisia Europeană.
„Preşedintele Juncker a subliniat că susţinerea ţărilor UE pentru Irlanda este constantă şi că UE va continua să fie atentă la interesele Irlandei“, subliniază Comisia Europeană.
Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.