Brazilia: Optimismul va prevala pe termen scurt 

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - OCTOBER 28: Jair Bolsonaro, far-right lawmaker and presidential candidate of the Social Liberal Party (PSL), gestures after casting his vote during general elections on October 28, 2018 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Buda Mendes/Getty Images)


Alegerea lui Jair Bolsonaro ca președinte al Braziliei ar trebui să învioreze sentimentul investitorilor și să adauge elemente materiale pozitive la activele locale, pe fundalul unor anunțuri de politici prietenoase pentru piață, în următoarele săptămâni. Ne așteptăm ca optimismul pieței să fie pus la încercare la finele trimestrului 1 2019, când se așteaptă să se intensifice îndoielile legate de capacitatea lui Bolsonaro de a aproba reforme nepopulare.

de Gustavo Rangel, economist șef ING, America Latină

Este confirmat valul anti-establishment

Jair Bolsonaro, candidatul cu orientare de dreapta care a candidat într-o campanie anticorupție, de lege și ordine, a fost ales viitorul președinte al Braziliei. 

Piețele financiare ar trebui să reacționeze foarte favorabil la această știre, în ciuda îngrijorărilor legate de percepțiile unor tendințe autoritare și ale poziției morale conservatoare ale candidatului. Presa a fost foarte dornică să insereze Brazilia în „narativul familiar” al „morții democrației” sau al ascensiunii „autocraților populiști”.

În opinia noastră, totuși, oricât de legitim poate fi acest narativ în alte părți, victoria lui Bolsonaro este mai mult un fenomen regional, asemenea victoriei lui Lopez Obrador din Mexic. În ambele cazuri, un mesaj convingător anticorupție, în mijlocul dovezilor generalizate de corupție a clasei politice, a avut rezonanțe puternice la majoritatea populației, rezultând într-o respingere largă a establishmentului politic. 

În general, presupunem că aceste temeri se vor domoli după alegeri, pe măsură ce exploatarea subiectului ar trebui să se epuizeze, în timp ce Bolsonaro ar trebui să își întărească angajamentul față de principiile democratice și să adopte o agendă mai centristă și mai axată pe consens.

Mai mult, suntem în mod special optimiști în privința puterii instituțiilor Braziliei, inclusiv sistemul judiciar, Congresul, presa și capacitatea impresionantă a societății de a se mobiliza. Experiența bine stabilită a unei independențe instituționale puternice, care a fost demonstrată, de pildă, în investigațiile Carwash și în suspendarea pașnică și ordonată a lui Dilma Rousseff, ne sugerează că exista „checks and balances” (mecanisme de verificare si echilibrare) puternice pentru a reduce capacitatea președintelui de a eroda fundamentele democratice adânc înrădăcinate.

Ar trebui să fie ca o lună de miere… pentru un timp

Faptul că Bolsonaro a îmbrățișat o agendă conservatoare din punct de vedere fiscal și prietenoasă cu piețele trebuie să declanșeze suficient risc de titlurile de presă pozitive, pentru a susține o creștere a piețelor pe termen mai scurt.

Anunțurile pozitive de politici în timpul perioadei de tranziție ar trebui să includă o claritate mai mare privind programarea lor în timp, prioritizarea și conținutul agendei de reforme. O mare parte din focus va fi pe reforma asigurărilor sociale, dar se așteaptă de asemenea să fie anunțate reforma fiscală și o agendă robustă de privatizări. În plus, orice acord cu actualii lideri din Congres de a da drumul agendei legislative înainte de sfârșitul anului, adică înainte ca Bolsonaro să fie inaugurat oficial pe 1 ianuarie, ar putea să impulsioneze activele locale.

Orice progres în unele inițiative care sunt deja în dezbaterea Congresului, inclusiv reforma securității sociale, independența formală a băncii centrale și reforma sistemului de birouri de credit, de pildă, ar putea, probabil, să fie considerate ca o dovadă privind o poziție cooperantă între noua administrație și Congres.

Anunțurile în privința guvernului ar putea fi de asemenea catalizatori pentru reacția pieței, dar se așteaptă ca Paulo Guedes, un economist liberal foarte respectat, să conducă echipa economică. Permanența în echipă a unor oficiali experimentați din Ministerul de Finanțe, precum Mansueto Almeida și Ana Paula Vescovi, ar fi și ea foarte bine primită de investitori.

USD/BRL ar trebui să se consolideze sub 3,7 pe termen mai scurt, posibil să ajungă la 3,5, dar continuăm să vedem 3,7 ca mai aproape de „echilibru” pentru monedă. În particular, dubiile referitoare la capacitatea noii administrații de a aproba inițiative de austeritate fiscală nepopulare se vor intensifica cu siguranță mai devreme sau mai târziu și vor împinge în jos activele locale.

Capacitatea lui Bolsonaro de a implementa reformele este acum întrebarea cheie

Avem o convingere puternică a faptului că Bolsonaro va prioritiza reformele fiscale de sporire a încrederii, de care are urgent nevoie Brazilia, deoarece a făcut o campanie activă în această privință, dar aven și dubii privind capacitatea sa de a le trece prin Congres.

Rezultatul alegerilor îl lasă pe Bolsonaro cu un capital politic puternic și un mandat de a implementa reformele. Perspectivele unei construcții eventuale ale unei baze de centru-dreapta în Congres sunt și ele favorabile, mai ales dacă Bolsonaro va fi de acord să împartă puterea din legislativ, de pildă, prin sprijinirea realegerii lui Rodrigo Maia ca președinte al Camerei Inferioare.

În general, preocupările investitorilor reflectă faptul că noul Congres este marcat de un grad mai mare de fragmentare, un număr remarcabil de nou-veniți în politică și o structură de putere mai difuză, deoarece partidele tradiționale au pierdut sprijinul. Faptul că va trebui să negocieze cu un număr mai mare de partide ar putea să complice capacitatea de guvernare, dar vacuumul de conducere ar putea de asemenea să impulsioneze capacitatea politică a lui Bolsonaro de a structura Congresul. Mult va depinde de capacitatea sa politică de a făuri alianțe noi, stabile.

În ultimă instanță, e încă prea devreme să spunem dacă va exista o reancorare a conturilor fiscale ale Braziliei, dar noi credem că rezultatele electorale au ameliorat material perspectivele fiscale ale țării. Sondaje informale ale presei locale cu membrii nou aleși ai Congresului sugerează că rezistența la reforma securității sociale s-a redus pronunțat, în timp ce opoziția nu este suficient de mare pentru a bloca aprobarea ei.

Mai important, noua administrație pare să înțeleagă urgența și mizele pe care le implică aprobarea reformei securității sociale, adică faptul că această reformă este o precondiție pentru sustenabilitatea fiscală și refacerea economică. Dacă nu va fi aprobată, s-ar crea în mod inevitabil suficientă nesiguranță pentru a amenința capacitatea de guvernare și propria supraviețuire a administrației. S-ar putea să nu fie ușor, însă Bolsonaro ar trebui să fie capabil să îi convingă pe membrii Congresului ezitanți, dar, în principiu, flexibili, să îi sprijine agenda legislativă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele