BREAKING Orban: 42 de milioane în plus la Sănătate. Plafonul de garantare a creditelor, majorat

587
3 minute de lectură
Sursa: gov.ro

Bugetele de la ministerele Sănătății și de Interne vor fi suplimentate, statul va majora plafonul de garantare a creditelor cu 5 miliarde și va asigura rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, a anunțat Ludovic Orban. De asemenea, șomajul tehnic va fi plătit din bugetul fondului de șomaj, 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi dimineață, noi măsuri care vor fi luate de autorități în perioada stării de urgență.

„Am încheiat ședința de guvern la 3 dimineața, de aceea nu am mai făcut un briefing de presă atunci. Vă prezint câteva decizii pe care le-am luat pentru a îmbunătăți mijloacele de luptă contra coronavirus:

O Hotărâre de Guvern prin care am suplimentat bugetul MS cu 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul DSP. Am reglementat norme metodologice pentru funcționarea și decontarea cheltuielilor de carantină

Bugerul Ministerului de Interne va fi suplimentat cu 100 de milioane pentru a putea susține activitatea și asigura achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din minister (DSU, Poliție, Jandarmerie).

Am asigurat capitalul UNIFARM pentru a fi mai eficientă pentru derularea tuturor achizițiilor necesare.

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor prin IMM-uri, în primă fază cu 5 miliarde și suntem pregătiți să mai majorăm cu încă 5 miliarde și o majorare de 15 mld dacă va fi nevoie. Garanția este pentru 90% din creditele până un milion și de 80% pentru creditele de peste un milion.

Vom asigura rambusarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde.

Vom asigura creșterea bugetuluia locat pentru decontarea concediilor medicale.

Vom asigura plata angajaților care intră în șomaj tehnic.

Șomajul tehnic va fi plătit din bugetul fondului de șomaj, 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

O categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu îi pot permite să-și plătească, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.

Am luat o modificare importantă referitoare la modificarea Codului Penal. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus.

În cazul în care în cadrul unei anchete epidemiologice, cineva nu oferă toate informațiile privind contacții, și în această situație se poate constitui dosar penal.”

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban desfășurate în sistem de videoconferință

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban desfășurate în sistem de videoconferință#LudovicOrban #Videoconferinta

Publicată de Guvernul României pe Joi, 19 martie 2020
[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele