Brexit fără acord. Cum ne putem pregăti?

63
3 minute de lectură

Pentru a afla mai multe despre modul în care se pot pregăti pentru scenariul fără acord, cetățenii UE pot contacta Europe Direct pentru orice întrebare în acest sens. Aceștia pot apela numărul verde 00800.678.910.11 de oriunde din UE și în orice limbă oficială a UE.  De asemenea, Comisia a publicat  o serie de fișe informative redactate într-un limbaj ușor de înțeles, în cele 23 de limbi oficiale ale UE, fișe care pot fi consultate aici .

”Comisia furnizează în continuare sprijin administrațiilor publice pentru propriile lor acțiuni de pregătire și îndeamnă toți cetățenii și toate întreprinderile din UE să se informeze în continuare cu privire la consecințele unui posibil scenariu fără acord și să își ducă la capăt activitățile de pregătire pentru această eventualitate. În felul acesta, Comisia dă urmare concluziilor Consiliului European (articolul 50) de săptămâna trecută, în care se solicită continuarea eforturilor pentru asigurarea pregătirii și a contingenței. Scenariul fără acord nu este de dorit, dar UE este pregătită pentru această eventualitate,” se arată într-un comunicat de presă al Comisiei. 

Comisia Europeană a publicat 90 de avize sectoriale privind pregătirea pentru Brexit. Acestea furnizează orientări detaliate destinate diferitelor sectoare afectate de Brexit. Avizele respective pot fi consultate la adresa web: https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_en.

Ajutoare de stat și finanțări

Normele în vigoare privind ajutoarele de stat ale UE fac posibilă soluționarea problemelor întâmpinate de întreprinderi în cazul unui Brexit fără acord. De exemplu, normele privind ajutoarele de stat permit întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) să beneficieze de ajutor pentru consultanță sau pentru formare, care ar putea fi utilizat pentru a contribui la pregătirea acestora (inclusiv pentru eventualele formalități vamale viitoare). 

Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor conțin dispoziții referitoare la schemele de sprijin temporar pentru restructurarea IMM-urilor, care ar putea fi utile pentru soluționarea problemelor de lichiditate cauzate de Brexit. Finanțarea se poate accesa sub diferite forme, de exemplu prin scheme de împrumut finanțate de stat care respectă rata de referință sau prin garanții de stat prevăzute în Comunicarea privind garanțiile (punctele naționale de contact sunt disponibile la adresa web http://ec.europa.eu/competition/state_aid/overview/contacts.html ).

În plus, asistența tehnică și financiară din partea Uniunii Europene poate fi pusă la dispoziție în anumite domenii, cum ar fi formarea funcționarilor vamali în cadrul programului Vamă 2020. Alte programe pot contribui la proiecte de formare similare în domeniul controalelor sanitare și fitosanitare.

Efecte în agricultură

În ceea ce privește agricultura, legislația UE oferă o largă gamă de instrumente pentru a face față efectelor imediate ale retragerii Regatului Unit, în special în scenariul fără acord (pentru mai multe informații se poate accesa adresa web https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/eu-agriculture-and-brexit_en).

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele