Viorica Dăncilă nu e pe lista PSD! Cariera ei europeană s-a încheiat, mizând totul pe cartea Liviu Dragnea

Foto: gov.ro.

Este premierul perfect pentru președintele PSD. Nu-i iese din cuvânt. Ultima prestație a șefului Executivului, aflat în vizită privată în SUA, ilustrează această situație inedită – un prim-ministru manevrat de șeful partidului care a provocat un dezastru de imagine pentru România pe plan internațional.

Dar publicarea listei de candidați PSD pentru alegerile europarlamentare a venit cu o mare surpriză. Doamna Dăncilă nu apare în documentul promovat de Liviu Dragnea în ultima ședință executivă a partidului.

Doamna Dăncilă a fost vreme de nouă ani europarlamentar, reprezentând interesele PSD. Deși nu a avut mari realizări, aceasta a fost activitatea ei politică principală.

Aducerea sa în poziția de prim-ministru i-a întrerupt cariera, fără a exista vreun indiciu în ce privește negocierile dintre ea și Liviu Dragnea la momentul nominalizării pentru această funcție.

Situația din acest moment arată că doamna Dăncilă a pierdut posibilitatea de a se reîntoarce la Bruxelles. Supraviețuirea ei în poziția de prim-ministru e sigură până la alegerile europarlamentare.

În situația în care PSD pierde scrutinul din data de 26 mai, există o mare posibilitate să apară convulsii în rândul social-democraților, dar și în ce privește relația cu ALDE, partenerii de guvernare.

Aceste tensiuni vor fragiliza și mai mult Executivul, existând posibilitatea prăbușirii guvernului.

În cazul în care Viorica Dăncilă va fi obligată să demisioneze, aceasta va rămâne fără niciun angajament. Un pariu destul de curajos făcut de premier.

Reacțiile de nemulțumire din interiorul PSD cu privire la lista promovată de Liviu Dragnea au început deja să apară.

„Trebuie fie să ai un simț de conservare atrofiat, fie tendințe sinucigașe, dacă atunci când și așa ai puțini oameni apropiați, faci tot posibilul să-i îndepărtezi și pe aceștia. Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, chiar dacă e tot atât de adevărat că fiecare pasăre pe limba ei piere!?”, a declarat Ioan Mircea Pașcu, vechi membru al PSD, actual europarlamentar și fost ministru, vizibil nemulțumit de faptul că nu a obținut un loc pe lista de candidați.

Liviu Dragnea, comentând lista susținută de el în fața conducerii PSD, a spus că: “Este un scrutin electoral de o importanță covârșitoare pentru România. Eu sper că multă lume a înțeles ce înseamnă Parlamentul European și cât contează calitatea fiecărui europarlamentar român care ajunge în această structură foarte importantă. Ne place sau nu ne place, acolo trebuie să avem oameni care să se bată pentru România, care înțeleg ce trebuie să facă pentru țara lor și care nu lucrează împotriva țării lor. Noi suntem foarte interesați ca românii să vină la vot”, a declarat președintele PSD într-o conferință.

Viorica Dăncilă nu a avut nicio reacție vizavi de anunțarea candidaților partidului pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai 2019. Singura certitudine din acest moment este aceea că a pariat totul pe o singură carte – Liviu Dragnea. Vor pierde sau vor câștiga împreună.

Comentarii

Emilian Isailă
A început să lucreze în presă în anul 1991. A studiat științe juridice și are un master în jurnalism. În ultimii 25 de ani a fost reporter și editor pentru Evenimentul zilei, Cotidianul, Adevărul și a coordonat editorial reviste, site-uri de sport și lifestyle. În ultimii ani a scris articole despre politica internă și internațională pentru Ziare.com. Participă la emisiuni TV informative și dezbateri în calitate de comentator politic. E pasionat de alergare, participând la curse de maraton.