Viorica Dăncilă sacrifică imaginea României pentru felicitări de la Netanyahu

79
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a avut ieri o întrevedere cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, acesta felicitând-o pentru discursul susținut în deschiderea Conferinței AIPAC de la Washington. Cei doi oficiali au discutat și despre organizarea ședinței comune a celor două guverne.

„Aflată la Washington, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut luni, 25 martie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul statului Israel, Benjamin Netanyahu, în marja participării la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC). Cei doi înalți oficiali au salutat relațiile excelente dintre cele două țări, fapt reflectat și de frecvența contactelor bilaterale la nivel înalt. În acest sens, s-a discutat și despre organizarea, in cursul acestui an, a ședinței comune a celor două guverne, precedată de un forum economic cu o secțiune dedicată contactelor business to business. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a transmis felicitări premierului Viorica Dăncilă pentru discursul susținut in deschiderea Conferinței AIPAC“, informează Guvernul într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea și aprofundarea relațiilor cu statul Israel în domeniul cooperării strategice, al securității cibernetice, al energiei, medicinei, cercetării și inovării.

Totodată, cei doi premieri, au avut un schimb de opinii cu privire la aspecte legate de situația internațională actuală“, se mai arată în comunicat.

Duminică, Viorica Dăncilă anunța că, după finalizarea analizei și „în deplin consens“, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, declarație întâmpinată cu reacții aprinse la București.

Anunțat inițial de Liviu Dragnea în 2018, planul de mutare a ambasadei nu a mai fost pus în aplicare, președintele Klaus Iohannis opunându-se acestuia.

Iohannis a comentat că, prin declarațiile referitoare la mutarea ambasadei la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens“, se arată într-un comunicat de presă al Președinției.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și-a anulat ieri vizita în România și întrevederea pe care urma să o aibă cu președintele Iohannis, la Cotroceni, în urma anunțului făcut de premierul Dăncilă.

„Poziția UE rămâne neschimbată. Am văzut ce a spus prim-ministrul, de asemenea, am văzut reacția președintelui și așadar să lăsăm lucrurile așa cum sunt. […] Avem contacte regulate cu statele membre în privința chestiunilor de interes“, a afirmat Maja Kocijancic, purtatorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Uniunea Europeană consideră Ierusalimul capitala comună a Israelului şi a viitorului stat palestinian.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele