Cadrul legislativ a făcut din România una dintre cele mai scumpe țări din UE la gaze

123
2 minute de lectură
Foto: Getty Images

Cadrul legislativ al României a făcut din aceasta una dintre cele mai scumpe țări din UE în domeniul gazelor naturale, având un premium de 9 euro/MWh față de alte state membre, a declarat vineri Aura Sabadus, specialist la compania de servicii de piață ICIS, în cadrul unei conferințe de profil, informează MEDIAFAX.

„Majoritatea țărilor europene au un grad ridicat de siguranță energetică care le va ajuta să facă față chiar și vârfurilor de cerere în perioada rece”, a completat aceasta.

Din punctul de vedere al stocurilor de gaze, Aura Sabadus menționează că România este pregătită, dar ar putea avea probleme în privința importurilor mai ales în cazul în care nu va încheia acorduri de interconectare pentru punctele Tekovo/Mediesu Aurit și Orolovka/Isaccea.

„După decembrie 2018, prețul gazelor a crescut în România și a scăzut în restul Europa, unde a avut loc o explozie de importuri de gaze lichefiate. Dacă Guvernul ar fi aruncat o privire spre piața globală de gaze, ar fi observat acest lucru. Probabil bariera de limba engleză a împiedicat Guvernul României să vadă evoluția pieței de gaze. Oricum, tendința prețurilor va fi în scădere în toată Europa”, a mai afirmat reprezentatul ICIS.

Totodată, războiul tarifar dintre China și SUA, incertitudinile legate de Brexit, factorii geopolitici (de exemplu, după exploziile din Arabia Saudită prețul Brent a urcat), și mentenanța la centralele franceze sunt unii dintre factorii de risc cu care se confruntă, în prezent, piața europeană a gazelor.

Reporterul ICIS declară că Republica Moldova va fi cea mai vulnerabilă țară în această iarnă, după care urmează România.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele