Camera Reprezentanților aprobă sancționarea unor oficiali chinezi în legătură cu situația uigurilor

15
2 minute de lectură
Demonstrații din 2016, în Praga, contra regimului chinez, cu steaguri ale Tibetului și Turkestanului de Est (Xinjiang). Foto: Pirátská strana/Wikimedia

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege care prevede impunerea de sancțiuni la adresa unor oficiali chinezi de rang înalt ca răspuns la presupusele încălcări al drepturilor omului comise de Beijing împotriva etnicilor uiguri din regiunea Xinjiang, informează agenția Dpa, preluată de Mediafax.

China a condamnat dur adoptarea proiectului și a îndemnat politicienii americani să evite promulgarea acestuia.

Proiectul a fost deja aprobat în unanimitate de Senatul de la Washington, în luna septembrie, iar, după aprobarea cu o majoritate covârșitoare în Camera Reprezentanților, actul urmează să fie trimis președintelui Donald Trump pentru promulgare.

Acest proiect este cel mai recent act legislativ anti-Beijing adoptat de Congresul SUA în ultimele zile, după ce congresmenii americani au votat anterior în favoarea unui proiect de lege pentru susținerea protestatarilor pro-democrație de la Hong Kong.

China a replicat prin sancționarea organizațiilor americane non-profit.

Proiectul de lege cu privire la uiguri, o minoritate predominant musulmană din regiunea Xinjiang, în vestul Chinei, prevede ca Departamentul de Stat să stabilească dacă anumiți oficiali chinezi ar trebui să fie vizați de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului.

În plus, administrația federală ar trebui să identifice ce companii sunt implicate în construirea lagărelor de internare din Xinjiang și să ofere sprijin jurnaliștilor care relatează despre situația uigurilor.

Organizațiile pentru protejarea drepturilor omului și autoritățile SUA au acuzat China că a declanșat o campanie de arestare și supraveghere a uigurilor și a altor minorități musulmane din Xinjiang. Peste 1 milion de oameni au fost reținuți pentru așa-numita reeducare.

China a promis că va lua măsuri de retorsiune, afirmând că proiectul de lege “a discreditat în mod deliberat situația drepturilor omului în Xinjiang, a discreditat cu aroganță eforturile Chinei de a combate terorismul, a atacat cu malițiozitate politicile teritoriale ale Guvernului chinez”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele