Carnagiu în Sri Lanka în timpul Paștelui catolic!

306
3 minute de lectură

Peste 200 de persoane au fost ucise și alte aproximativ 500 au fost rănite astăzi în cel puțin opt explozii ce au vizat trei biserici și patru hoteluri din Sri Lanka în timpul celebrării Paștelui catolic.

Trei biserici din localitățile Negombo, Batticaloa și capitala Colombo au fost vizate în atac. Hotelurile Shangri-La, Kingsbury, Cinnamon Grand, precum și un al patrulea hotel, toate din Colombo, au fost de asemenea vizate.

Autoritățile au impus o interdicție de circulație iar șapte persoane au fost arestate. Guvernul a mai anunțat blocarea temporară a rețelelor de socializare cele mai utilizate pentru a evita diseminarea de informații false.

Exploziile nu au fost încă revendicate, dar Guvernul estimează că atacurile au autor comun.

Printre persoanele ucise în capitală se numără și cel puțin nouă cetățeni străini, au anunțat surse medicale, citate de BBC.

A opta explozie s-a produs în districtul Dematagoda din Colombo. Potrivit presei locale, un suspect a detonat o bombă pe care o avea asupra sa în momentul în care poliția a intrat în casa în care se afla. Trei polițiști au fost uciși în acest incident.

Informații încă neconfirmate menționează mai multe atacuri, iar poliția a cerut populației să nu iasă pe străzi. Armata a fost mobilizată pentru a apăra obiectivele majore.

Ministrul Apărării, Ruwan Wijewardane, a anunțat restricția de circulație precizând: „Vom lua toate măsurile ce se impun împotriva oricăror organizații extremiste ce operează în țara noastră“. Potrivit ministrului, „toți cei vinovați“ au fost identificați și vor fi arestați „cât mai repede posibil“.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat că nu au fost identificați, până acum, români printre victimele atentatelor din Sri Lanka, dar un grup de copii români a fost dus la o unitate militară din zonă.

„Au fost duși la o bază militară, probabil că însoțitorul a luat legătura cu familiile. Dacă e nevoie, să ia legătura și cu ambasada ca să putem să îi ajutăm. Dacă nu ne dau semnal, noi nu avem cum. E vorba despre copii de școală generală plecați în schimb de experiență și vizite în zonă. Încercăm să luăm legatura cu ei“, a declarat Teodor Meleșcanu la România TV.

În discursul său tradițional Urbi et Orbi, Papa Fracis a condamnat atacul ce a vizat populația creștină în timpul celebrării Paștelui.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat „oroarea“ cu privire la atacuri. Uniunea Europeană este „pregătită să ajute“ în orice fel populația din Sri Lanka.

Premierul britanic, Theresa May, a transmis condoleanțe, spunând că „actele de violență comise împotriva bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka sunt cu adevărat șocante“.

La rândul său, președintele american, Donald Trump, a transmis într-o postare pe Twitter „condoleanțe din inimă“ pentru „oribilele atacuri teroriste“.

Budismul Theradava este principala religie din Sri Lanka, fiind reprezentat de aproximativ 70,2% din populație, conform recensământului cel mai recent. Theradava este religia majorității sinhaleze. Hindușii și musulmanii alcătuiesc 12,6 și, respectiv, 9,7% din populație. Aproximativ 1,5 milioane de creștini locuiesc în Sri Lanka, majoritatea dintre aceștia fiind catolici.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele