Home Actualitate Cartel Alfa: Actuala formă de calcul propusă de Guvern va duce la înghețarea salariului minim

Cartel Alfa: Actuala formă de calcul propusă de Guvern va duce la înghețarea salariului minim

0
Cartel Alfa: Actuala formă de calcul propusă de Guvern va duce la înghețarea salariului minim
Bogdan Hossu, lider CNS Cartel Alfa / Foto Bogdan Cristel
2 minute de lectură
Bogdan Hossu, lider CNS Cartel Alfa / Foto Bogdan Cristel

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat, marți, că actuala formulă de calcul propusă de Guvern va duce la înghețarea salariului minim într-o anumită perioadă de timp. El i-a propus premierului Ludovic Orban să revină la varianta din 2020, ca salariul minim garantat brut să fie de 2260 de lei, informează Mediafax.

„Mecanismul de calculare îl discutăm. Probabil că mai există și alți parametrii care pot să fie introduși și care să îmbunătățească mecanismul de stabilire al salariului minim, dar mă reîntorc că astăzi ar trebui să avem un consens pe nivelul de salariu minim pentru 2020, 1 ianuarie. Vă propunem să ne întoarcem la ceea ce este relativ acceptat de către partenerii sociali și predictibil pentru că a fost anunțat din septembrie, pentru ca de la 1 ianuarie 2020 salariul minim garantat în plată brut să fie de 2260 de lei”, i-a transmis președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, premierului Ludovic Orban.

Hossu a precizat că, deși unele din obiectivele măsurii propuse de Guvern sunt bune, formula de calcul va duce la înghețarea salariului minim brut.

„Deși obiectivele măsurii, pe care le susținem, sunt măsuri foarte bune, în sensul în care spuneți, crearea unui mecanism obiectiv și predictibil de calcul al salariului minim brut, îmbunătățirea participării pe piața muncii, îmbunătățirea nivelului de trai al salariaților cu venituri reduse și nu în ultimul rând sprijinirea angajaților din întreprinderile care au sub 21 de angajați și care nu beneficiază de un contract colectiv de muncă.(…) Formula dumneavoastră pentru că nu este legată de fondul de investiții sau stimularea fondului de investiții, dă o curbură aplatizată. Deci ea are ca măsură efectivă, că într-o anumită perioadă de timp îngheață salariul minim în România, pentru că exact parametrul legat de diminuarea sărăciei și îmbunătățirea nivelului de trai al salariaților cu venituri scăzute, nu este luat în considerare”, a mai precizat Bogdan Hossu.

Guvernul ia în calcul trei scenarii de majorare a salariului minim pe economie, creșterea fiind aceeași în toate, de 7,2%, dar cu instituirea unor mecanisme de corecție.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here