
Guvernul a anunțat înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar „Unirea”, un proiect criticat dur atât din punct de vedere al modului în care aceasta urmează să fie organizată, cât și din cauza lipsei de transparență cu care a fost aprobat. Proiectul pentru înființarea Casei de Comerț nu a fost supus dezbaterii publice și nimeni nu cunoaște forma în care Guvernul a aprobat hotărârea de înființare. Despre proiect, nimeni nu știe nimic, nici chiar cei care, potrivit principiului consultărilor, ar fi trebuit să fie la curent cu un astfel de proiect.
Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor (ANEIR), dar și co-președinte al Consiliului de Export, a declarat, pentru Reporter Global, că este o gravă încălcare a principiilor ce stau la baza luării unor astfel de decizii, întrucât Consiliul de Export nu a fost consultat. „Nu am văzut nici un proiect în acest sens și nu au avut loc discuții, ceea ce e foarte grav”, declară Mihai Ionescu. Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, pentru Reporter Global, că aceasta este o construcție comunistă. „Comunismul era mic copil pe lângă această Casă de Comerț. Se spune ba că este societate pe acțiuni, ba că este în subordinea Ministerului Agriculturii. Un amestec de COASC CAP și GOSTAT. Comerț socialist, societate pe acțiuni, conducere de stat. Începe naționalizarea cu câțiva oameni de nădejde. E o inițiativă total comunistă și anticoncurențială. Ce s-a spus până acum despre această Casă de Comerț este trist. Ne întoarcem la o economie centralizată, fără noimă. Dispare calitatea, dispare concurența. De fapt, este un proiect irealizabil. Nu am fost consultați. Într-o ședință de dialog social s-a adus în discuție, dar nu a fost dezbătut proiectul”, declară Sorin Minea.
Valorificare integrată a producției
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în ședința Guvernului din 29 noiembrie 2018, desfășurată la Alba Iulia, a fost aprobată înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar „UNIREA”, în contextul aniversării centenare a Marii Uniri. Casa Română de Comerț Agroalimentar „UNIREA” este o societate comercială de interes național, menită să contribuie proactiv la implementarea politicii agricole naționale, prin valorificarea integrată și integrală a potențialului agricol de care dispune România, respectând direcțiile strategice ale politicii agricole comune a Uniunii Europene și prevederile programului de guvernare. „Prin programul de guvernare ne-am asumat ca obiectiv înfiinţarea Casei de Comerţ Agroalimentar «UNIREA», denumire ce marchează sărbătorirea celor 100 de ani de agricultură şi produse româneşti de înaltă calitate. Adoptăm astăzi un act normativ prin care instituim acest mecanism comercial funcțional, capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor şi producţiei agricole naţionale şi să susţină fermierii şi fermele româneşti pe piaţa internă şi pe pieţele externe”, a declarat Viorica Dăncilă. Premierul a adăugat că, astfel, Guvernul continuă „adoptarea măsurilor care vizează stimularea mediului economic autohton şi dezvoltarea unor instrumente de piaţă care să integreze ofertele de afaceri în agricultură”. „Avem în vedere creşterea valorii adăugate şi a capitalizării acestui sector economic important, concomitent cu promovarea şi valorificarea produselor autohtone către marile pieţe externe. Politicile agricole şi de dezvoltare rurală implementate de Guvernul României au asigurat stimulente pentru ca sectorul agricol să continue să fie un motor de creştere economică. De asemenea, ne propunem crearea unor surse de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor pentru a evita migraţia către mediul urban”, a mai spus Dăncilă.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin înființarea Casei de Comerț Agroalimentar se creează un mecanism național, care va asigura achiziția, sortarea, procesarea primară, standardizarea și distribuția către rețele comerciale interne sau de export. Casa de Comerț Agroalimentar se bazează pe trei piloni de structurare și dezvoltare, susține MADR. O rețea națională, în profil teritorial de clustere agricole, care va integra la nivelul uneia sau a mai multor UAT-uri resursele locale de producție agricolă și servicii specifice având în structură cel puțin un centru de colectare/distribuție a produselor. Funcția de bază a clusterului local este de a asigura inputuri de calitate fermierilor (material semincer, răsaduri, rase animaliere, produse agrochimice, servicii de mecanizare, resurse umane și financiare etc.), dar și de a asigura achiziționarea, pe loc și la prețul corect al pieței, a tuturor produselor agricole rezultate. De asemenea, este avută în vedere o rețea de centre regionale de însilozare, depozitare și procesare industrială. „Funcția de bază a unui asemenea centru este de a asigura sortarea, ambalarea și depozitarea în condiții corespunzătoare ale produselor agricole, constituind cantități, sortimente și la calitatea necesare promovării lor ritmice în rețelele comerciale interne, dar și contingentarea pentru operațiuni importante de export. În aceste centre se va urmări atât aprovizionarea pieței cu produse proaspete de calitate, dar și creșterea valorii adăugate a produselor prin procesare industrială, conservare etc.”, precizează MADR.
Rețea de magazine
Casa de Comerț va include și o rețea națională de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piața internă cu produse agroalimentare proaspete și procesate de origine autohtonă care să contribuie, între altele, și la echilibrarea balanței comerciale sectoriale. „În organizarea și dezvoltarea sa, Casa Română de Comerț Agroalimentar «UNIREA» va promova orientări strategice precum: integrarea intensă în toate procesele a rezultatelor cercetării, inovării și bunelor practici, inclusiv valorificarea bogatei tradiții românești în acest domeniu; atragerea în circuitul economic reglementat și fiscalizat a fermierilor și stimularea mediilor asociative; informatizarea integrală a proceselor de la producție la management, inclusiv implementarea unui sistem funcțional de asigurare a trasabilității produselor specifice; creșterea nivelului de calificare și specializare în domeniul producției și procesării agroalimentare, contribuind la dezvoltarea pieței muncii sectoriale. Prin intrarea în circuitul economic a societății se poate asigura creșterea eficienței și eficacității activităților de susținere a fermierilor și a fermelor românești pe piețele externe, dar și de satisfacere a cererii pieței interne”, arată MADR. Mihai Ionescu declară că tot ce a apărut în spațiul public legat de înființarea Casei de Comerț Agroalimentar „sunt doar cuvinte goale pe care PSD le tot spune de când a venit la guvernare, dar până acum nu a făcut nimic”.