Cât de greu este să faci afaceri în România

117
7 minute de lectură

Banca Mondială realizează de 16 ani un studiu care analizează felul în care statele încurajează afacerile. Analiza se numește „Doing Business” și a ajuns un reper pentru investitori, dar și pentru publicul larg.

Studiul „Doing Business” include o serie de criterii extrem de concrete care influențează mediul de afaceri din țara respectivă. Deci, dincolo de clasamentul general, care sintetizează toate elementele luate în calcul la analiza ușurinței de a înființa o companie și de a dezvolta o afacere, există o serie de criterii foarte concrete care sunt relevante pentru mediul de afaceri. Analiza este exhaustivă, incluzând în fiecare an peste 190 de state, astfel că poate oferi o imagine la nivel global.

România a scăzut, în ultimii trei ani, în ierarhia „Doing Business” de la locul 36 și 74,26 puncte, în anul 2017, pe poziția 52, cu 72,30 puncte, în anul 2019. Este o cădere care arată regresele pe care România le-a făcut în materie de mediu de afaceri.

Criteriile luate în calcul pentru alcătuirea clasamentului

Criteriile luate în calcul la alcătuirea clasamentului sunt dintre cele mai diverse și sunt strict legate de începerea și dezvoltarea unei afaceri. Astfel, indicatorii analizați sunt: ușurința cu care se poate începe o afacere, obținerea unei autorizații de construcție, racordarea la rețeaua de energie electrică, funcționarea înregistrării proprietăților, respectiv registrul de cadastru, accesul la credite, protecția acționarilor minoritari, plata taxelor, ușurința de a realiza operațiuni de comerț exterior, aplicarea contractelor și reglementări privind insolvența. Este ușor de observat că domeniile acoperite de raportul „Doing Business” sunt extrem de diverse și caracterizează din multe puncte de vedere mediul de afaceri.

Cum a involuat România în ultimii trei ani

Iată o succintă trecere în revistă a indicatorilor României în ultimii trei ani.
Începerea unei afaceri. Un parametru important care s-a deteriorat în ultimii ani. Adică pentru înființarea unei firme este nevoie de șase proceduri, dar anul acesta numărul de zile necesar a crescut de 12 la 35. Raportul nu menționează cauza creșterii numărului de zile necesar pentru înființarea unei firme, dar rezultatul este vizibil o retrogradare la acest capitol, de pe locul 62, în anul 2017, pe poziția 111, în anul 2019. Spre exemplu, în Noua Zeelandă, țară aflată pe primul loc în clasament, înființarea unei firme se face printr-o singură procedură și durează o jumătate de zi.

Obținerea autorizației de construcție. Este una dintre cele mai mari probleme ale mediului de afaceri. În raportul „Doing Business”, România a coborât de pe locul 95 până pe 146. Numărul de proceduri a crescut de la 20 la 24, iar numărul de zile necesar a scăzut de la 171 la 146. O evoluție mixtă, care retrogradează totuși România la acest capitol. Pentru comparație, în Noua Zeelandă există 11 proceduri și durează 93 de zile.

Punctul sensibil al mediului de afaceri este, conform raportului „Doing Business”, racordarea la energie electrică. România este pe cel mai scăzut loc în ceea ce privește racordarea la rețeaua de electricitate. Situația este asemănătoare cu cea de la capitolul autorizații de construcție, mai exact o deteriorare a poziției în clasament, un număr de proceduri neschimbat (opt) și o ușoară îmbunătățire a numărului de zile necesar pentru obținerea unei autorizații, 174. În Danemarca, țară aflată pe locul trei, este nevoie de patru proceduri care durează 38 de zile.

În ceea ce privește registrul de cadastru există progrese pentru Rumânia. O creștere de la locul 57 la 44, numărul de proceduri a scăzut de la șapte la șase, iar numărul de zile necesare a scăzut de la 21 la 14,5. În Danemarca, sunt trei proceduri care durează patru zile.

La capitolul acces la credit, România a retrogradat de la locul 7 până pe poziția a 22-a. La fel și în ceea ce privește protecția acționarilor minoritari, o cădere de la locul 53, în anul 2017, pe locul 64, în anul 2019.

Simplificarea plății taxelor nu a făcut progrese speciale. România se află în ultimii ani între locurile 42-50, numărul de taxe a fost constant, 14, la fel și timpul necesar plății taxelor, 163 de ore pe an. Comparativ, Danemarca are zece taxe pentru plata cărora se consumă 132 de ore.

O surpriză plăcută este aceea că România se află pe primul loc de trei ani, alături de alte state, Danemarca, Austria, Olanda, Belgia, Croația ș.a., la capitolul comerț exterior. Indicatorul se referă la timpul și procedurile în care se derulează activitățile de import și export. La acest indicator, România este o adevărată performeră.

În ceea ce privește aplicarea contractelor, România a crescut de pe locul 26 până pe locul 17.

În fine, în ceea ce privește reglementările privind insolvența, situația este practic neschimbată: timpul pentru derularea procesului este de 3,3 ani, iar locul ocupat de România în raportul de anul acesta este relativ constant în ultimii trei ani: oscilează între 49 și 52.

Cine poate îmbunătăți condițiile de afaceri

Ce concluzii se pot trage? În primul rând, pentru îmbunătățirea condițiilor de afaceri este nevoie de mai multe instituții publice. Administrațiile locale, instituțiile publice, administrația centrală sau chiar mediul economic, reprezentat de sistemul bancar, concură la o mai mare ușurință a derulării afacerilor.

În al doilea rând, sunt state care și-au făcut o prioritate a politicilor publice din a îmbunătăți condițiile pentru mediul de afaceri. Exemplul relevant este dat de India, care a făcut o politică de stat din încurajarea și simplificarea mediului de afaceri și a reușit să urce în doi ani de pe locul 100 până pe poziția 77. Pare că nu este mare lucru. Dar, de fapt, este o performanță, pentru că salturile atât de mari sunt destul de rare și ele sunt susținute de reforme reale ale sistemelor care punctează în clasament.

Există și câteva surprize care apar în ierarhia Doing Business 2019. Este vorba despre Georgia și Norvegia care au urcat în top 10 și au ajuns pe locurile 6 și, respectiv, 7, chiar înaintea Statelor Unite. Pentru a realiza acest progres, Georgia a implementat o serie de modificări care se referă la trei capitole: înființarea unei afaceri, plata taxelor sau forța juridică și economică a unui contract.

India a făcut progrese la toate capitolele, fiind ajutată de politica publică practicată de guvernul indian. Norvegia a urcat în clasament ca urmare a schimbării legislației muncii, o legislație care prevedea că se poate lucra doar până la ora 23:00.

O altă surpriză poate fi considerată prezența pe locul 10 a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. Poziția în top vine datorită progreselor făcute în ultimii ani, printre care o simplificare a sistemului de obținere a autorizațiilor de construcție.

Un alt exemplu care poate fi menționat este cel al Republicii Moldova, care a reușit să facă progrese în ceea ce privește reducerea timpului și a costurilor de obținere a autorizației de construcție.

„Doing Business” ne arată că, de câțiva ani, România stagnează sau chiar regresează la anumite capitole. Guvernul ar trebui să facă politici publice, în mai multe sectoare care să poată contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele