Home România Cât de legală e intrarea lui Tudorel Toader în breasla notarilor

Cât de legală e intrarea lui Tudorel Toader în breasla notarilor

0
Cât de legală e intrarea lui Tudorel Toader în breasla notarilor
4 minute de lectură

În ziua în care avea loc mitingul Diasporei în Piața Victoriei, iar Tudorel Toader se afla în concediu, ministrul s-a adresat Uniunii Notarilor Publici cerându-i un post de notar la Iași. Tudorel Toader a invocat o modificare din această vară a Legii de organizare a Curții Constituționale, care le permite foștilor judecători ai CCR să devină notari publici fără examen de intrare în această breaslă, una dintre cele mai ermetice și în care accederea este dintre cele mai dificile. De pildă, în mulți ani, un loc liber a apărut numai după decesul unui notar.

Până de curând, doar foștii judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) puteau deveni notari fără să dea concurs. Tot anul acesta, Uniunea Notarilor a aprobat și trecerea în notariat a doi foști judecători ÎCCJ, care urmează să-și deschidă birouri în cel mai râvnit loc al breslei, la București. Există o lege care permite intrarea judecătorilor Înaltei Curți în notariat fără concurs, care datează din anul 1995. Problema este că, potrivit acestei legi, care reprezintă baza legală a accederii în breaslă, judecătorii de la Înalta Curte puteau solicita intrarea în rândurile notarilor în termen de cel mult un an de la data retragerii din magistratură. Or, Tudorel Toader nu mai este judecător CCR din anul 2016, adică în urmă cu mai bine de doi ani.

Dincolo de faptul că s-a folosit de funcția de ministru al Justiției, solicitarea plecând spre Uniunea Notarilor Publici cu antetul Ministerului Justiției, Toader a cerut ca imediat după aprobarea pentru sine a postului de notar la Iași, această calitate să fie suspendată. Legea îi interzice ministrului Justiției să fie notar și ministru în același timp. De asemenea, un ministru care este și avocat se află în incompatibilitate. De aceea, Tudorel Toader și-a suspendat biroul de avocatură pe care îl are la Iași odată cu numirea ca ministru. Tot atunci și-a suspendat și funcția de rector al Universității A.I.Cuza din Iași, pe care o deținea din vremea guvernării USL. Din februarie 2017, din momentul suspendării din funcția de rector, Universitatea din Iași este condusă de cei șase prorectori numiți de Tudorel Toader, nefiind organizate alegeri pentru desemnarea unui înlocuitor.

Se pare că graba lui Tudorel Toader de a-și deschide un cabinet notarial la Iași este dictată de un interes personal. Potrivit unor surse, Toader are un fiu, Alexandru, absolvent de Drept la Iași, care este notar într-o comună din județ. Or, dacă tatăl său își deschide cabinet la Iași, îl poate transfera să lucreze în capitala Moldovei. Potrivit relatărilor din presa locală, Alexandru Toader nu s-ar fi prezentat niciodată la Răchiteni, unde nu ar exista niciun cabinet de notar.

Același fiu al lui Toader a mai fost protagonistul unui scandal în presa ieșeană anul trecut, când a fost admis ca asistent universitar la facultatea de Drept a universității la care tatăl său este rector. Accederea în cariera academică s-a făcut prin modificarea regulamentului de concurs, astfel încât, deși urma să funcționeze la catedra de drept civil, concursul a avut ca bibliografie Codul penal.

Tudorel Toader, controversatul ministru al Justiției, care trece de la avocatură la notariat folosind retroactiv o lege care stabilește intrarea fără concurs în breasla notarilor, are o carieră care a epuizat toate specializările pe care le permite absolvirea Facultății de Drept. În vremea comunismului a fost procuror. După 90 a fost avocat de drept penal, apărând o serie de politicieni din Iași, fiind susținut de Relu Fenechiu și Călin Popescu Tăriceanu. La propunerea PNL, în 2006, a devenit judecător la Curtea Constituțională, funcție pe care a deținut-o vreme de zece ani. A fost numit membru în Comisia de la Venezia și rector al Universității din Iași când la guvernare s-a aflat USL, iar ministru al Justiției, în 2017, în guvernarea PSD-ALDE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here