Cât de mici și cât de mari sunt prețurile în România

În România, prețurile produselor și serviciilor au crescut mai mult decât media europeană, dar, în continuare, rămân, în medie, printre cele mai mici din Europa.

142
4 minute de lectură

Un studiu al Consiliului Concurenței analizează evoluția prețurilor în comparație cu cele din Uniunea Europeană. Prețurile, în economia românească, au crescut cel mai mult din întreaga Uniune Europeană. Indicele armonizat al prețurilor de consum a fost, în România, de 4,2% (în luna octombrie a.c.), în timp ce media Uniunii Europene a fost de numai 2,2%. Astfel, România înregistrează una din cele mai abrupte creșteri ale prețurilor dintre toate statele europene. Desigur, în această toamnă, inflația a cunoscut o încetinire, dar rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel din țările Uniunii Europene, după Estonia, care a înregistrat o rată a inflației de 4,5%. 

În pofida creșterii accelerate din acest an și a percepției opiniei publice, în România prețurile continuă să fie printre cele mai reduse de la nivelul Uniunii Europene. Analiza Consiliului Concurenței confirmă această realitate. Anul trecut, nivelul general al prețurilor din România era la 48% din media europeană, cel mai redus nivel după cel din Bulgaria, care ajungea la 44%. În perioada 2000-2017, România s-a apropiat de prețurile europene, rata crescând de la 35% la 48%, iar ritmul de creștere fiind similar cu cel al Bulgariei și cu cel al Ungariei. Dar între statele Europei Centrale și de Est există diferențe în ceea ce privește nivelul prețurilor din economiile locale, în comparație cu media europeană: Polonia – 53%, Ungaria – 58%, Cehia – 64%. 

Danemarca, Luxemburg și Suedia, cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană

La vârful clasamentului prețurilor europene se află trei state în care consumatorii plătesc cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană. Este vorba despre Danemarca, 141% față de media europeană, Luxemburg, 141%, și Suedia, aflată la un nivel de 134%. De remarcat că prețurile din Franța, Germania și Italia sunt foarte aproape de media europeană. 

Studiul merge mai departe și analizează diferențele de prețuri față de media Uniunii Europene, pe categoriile importante de produse. Sunt câteva surprize. Românii plătesc cele mai mici prețuri din Europa pentru alimente și băuturi nealcoolice, cu aproximativ 38% mai mici decât media europeană. La capitolul comunicații, Polonia are cele mai mici tarife din Europa, 45% din medie, în rest, la toate celelalte categorii de produse analizate Bulgaria are cele mai scăzute prețuri. 

România are următoarea linie de prețuri: alimente și băuturi alcoolice: 62%; băuturi alcoolice și tutun: 68%; îmbrăcăminte și încălțăminte: 92%; utilități: 38%; mobilă: 68%; sănătate: 32%; transport: 68%; comunicații: 49%; timp liber, cultură: 58%; educație: 34%; restaurante și hoteluri: 52%. 

Serviciile de sănătate, de educație și utilitățile publice, mult mai ieftine decât în UE

Există, după cum se poate observa, diferențe importante față de media europeană la serviciile de sănătate, la cele de educație și chiar în ceea ce privește utilitățile publice (va trebui să vedem cum se va transmite liberalizarea pieței gazelor naturale asupra consumatorilor). Sunt și produse la care românii plătesc prețuri aproape egale cu cele din Uniunea Europeană. Este vorba despre ouă (90%), aparate de uz casnic (92%), articole de îmbrăcăminte (92%) și încălțăminte (103%). 

Desigur, analiza privind prețurile trebuie completată cu cea referitoare la salarii și venituri ale populației. Din acest punct de vedere, statele cu cele mai mici prețuri au și cele mai scăzute salarii. 

Astfel, în România, costurile cu forța de muncă erau în anul 2017, conform Eurostat, de 6,3 euro pe oră, iar în Bulgaria, de 4,9 euro. În regiune, situația era următoareaș Ungaria – 9 euro, Polonia – 9,4, Cehia –11,3, Slovacia – 11,1.

La polul opus, în statele cu prețurile cele mai mari, costul orar cu forța de muncă era, de asemenea, ridicat. Astfel, în Danemarca ajungea la 42,5 euro (cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană), Luxemburg – 37,6 euro, Suedia – 38,3 euro, Germania – 34 euro și Franța – 36 euro. Ceea ce ne arată că veniturile mari conduc și la o creștere a prețurilor. 

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele