Câteva sfaturi inutile

188
5 minute de lectură

Aflăm o mulțime de lucruri interesante, incitante și total nefolositoare de pe net. Această bibliotecă universală a ajuns de mult să țină locul celor clasice, depășite deja de tumultul vremurilor. Ni se explică, de pildă, cum să punem varza murată. Nimeni nu poate contesta că e un sfat extrem de util. Ce e inedit și ușor insolit aici, și de asta își poate da seama orice gospodină civilizată, este de ce, Doamne, iartă-mă, e nevoie să punem la murat o varză care e deja murată. Dar trecem peste acest amănunt, poate caduc, și citim mai departe. Zice autorul articolului că ar fi bine să punem sare în apa în care murăm varza. E clar acum la ce sunt buni specialiștii pe care noi de cele mai multe ori îi nesocotim pentru că avem sentimentul că le știm noi pe toate? Geniul murăturilor nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Pe lângă sare, spun savanții, e bine să introducem în butoi și câteva rădăcinoase. Apoi turnăm o punguță de boabe de muștar. Aici se încheie misiunea noastră. Pare simplu, dar nu e chiar așa. Pentru că abia acum începe meciul în care intră și un jucător surpriză. O bacterie care a fost botezata creștinește (poate chiar în zeama de la murături) cu numele de lactobacillus bulgaricus. Inițial am crezut că vorbim de lactobacillus vulgaris (cu alte vorbe, comună), dar se pare că nu e așa. Bacteria poate că nu a fost inventată de bulgari, dar explică de ce vecinii noștri sunt așa de buni la murături.

Un alt articol, care de data asta bate apropouri culturale subtile, ne informează că marele filozof și matematician Pitagora a fost antrenor de box. Știrea ar putea conține un dram de veridicitate dacă ne gândim la faptul că grecii antici erau pasionați de sport. Chiar și mari tragedieni ca Sofocle au fost campioni olimpici la mai multe discipline. Sus-numitul autor al lui Oedip a câștigat de mai multe ori locul întâi la box și aruncarea suliței, devenind astfel periodonike (cel care câștigă titlul de campion olimpic de mai multe ori la rând). Însă Pitagora nu participa la Olimpiade. Era pașnic și vegetarian. Până și față de legume avea o atitudine defensivă. Se simțea vinovat că mănâncă măsline și castraveți și niciodată nu consuma legume cu bob (cum ar fi mazărea, fasolea, meiul sau năutul).

Pitagora nu recomanda nici sexul și niciun fel de exercițiu fizic. Ca să scurtăm, naivul autor al postării (preluate, apropo, și de un realizator TV cunoscut) a frunzărit „Viețile și doctrinele filozofilor” a lui Diogene Laertio. Cu certitudine a citit doar capitolul despre Pitagora și și pe ăla prost. Diogene avea obiceiul la fiecare filozof analizat să spună și câți bărbați relativ cunoscuți mai purtau numele celebrului gânditor în vremea în care acela trăia. Spre exemplu, la Pitagora spune clar: au existat cinci bărbați care aveau numele de Pitagora, dintre care unul era antrenor de box. Ca atare a existat un antrenor de box numit Pitagora, doar că nu era marele matematician. Iar simpaticul și semiretardul cititor a înțeles greșit. Prin urmare, vorbesc pentru copiii și adolescenții care învață lucruri de pe internet. Mare atenție! Întrebați în prealabil profesorii și nu înghițiți pe nemestecate toate tâmpeniile virtuale.

Tot pe net găsim și sfaturi despre sex și zodii. Aflăm, după o scurtă documentare, că berbecii sunt cei mai buni amanți, dar că scorpionii nu sunt mai prejos. Să înțelegem că sunt ambii pe locul întâi, ex aequo. Nu. Greșit! Dacă citim cu atenție (nu cum l-a citit cetățeanul descris mai sus pe Diogene Laertio), observăm că toate zodiile sunt cei mai buni amanți și cele mai bune amante. Ceea ce nu e rău, mai ales că liniștește pe toată lumea. Berbecii sunt însă inventivi, iar scorpionii profunzi. Peștii sunt generoși, iar racii, extrem de sentimentali. Vărsătorii sunt libertini, iar leii, ușor egocentrici. Taurii sunt pasionali și capricornii, serioși și implicați. Gemenii, cam neserioși și săgetătorii, deschiși oricăror sugestii. Balanțele își dozează energia, iar fecioarele sunt un pic pudice, dar dezlănțuite. Ce ne ia o piatră de pe inimă e că atunci când vine vorba despre sex, toți sunt foarte buni.

Alte studii aruncate de regulă în spinarea deja celebrilor, dar anonimilor cercetători britanici ne arată cum fumatul n-are legătură cu cancerul la plămâni, iar sfecla roșie ne scapă de multe neajunsuri. Femeile cu studii superioare sunt mai receptive la sexul oral. Iar bărbații timizi sunt atrași de femeile grase. Daca femeile grase au și studii superioare, atunci e plauzibil. În schimb, femeile deștepte riscă să devina alcoolice. Asta probabil pentru că realizează mai repede în ce lume bizară, plină de cercetători dobitoci trăiesc.

Pot să spun și eu că am citit un studiu al cercetătorilor afgani care spuneau că savanții bulgari au descoperit un studiu al oamenilor de știință uzbeci din care reieșea clar că cercetătorii britanici ori mint, ori nu există!

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele