Cazul Romatsa: Guvernul alocă 900 de milioane de lei pentru frații Micula

117
3 minute de lectură
Foto: Agerpres

Guvernul a luat decizia, în ședința de vineri dimineață, de a plăti către frații Micula 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, titlul executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională, pentru a rezolva situația Romatsa, informează Mediafax.

Alocarea a fost realizată printr-o Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor Publice pe anul 2019.

„Bugetul Ministerului Finanțelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. (Cauza Micula)”, arată ordinea de zi a ședinței de Guvern.

La începutul ședinței de Guvern de vineri dimineață, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că situația de la Romatsa este „extrem de gravă”, compania fiind în pericol să nu mai poată furniza serviciile de navigație aeriană, după decizia instanței din Belgia în cazul fraților Micula.

Premierul afirmă că executorul judecătoresc încearcă să obțină bani din activele statului, respectiv de la companii precum Nuclearelectrica, Romgaz și Hidroelectrica.

„A doua problemă majoră pe care o avem este apariția unui titlu executoriu în România, în baza căruia practic au început să fie atacate conturile Ministerului Finanțelor, din fericire a fost suspendată executarea, dar au fost atacate companii profitabile ale statului român, Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica și alte companii. Normal, executorul judecătoresc încearcă să obțină banii, de oriunde poate obține bani de la statul român în baza titlului executoriu, și se îndreaptă spre activele statului român. Gândiți-vă că este posibilă o situație în care să poată să execute o companie românească, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica sau Romgaz, toate implicate în niște proiecte extrem de importante și strategice pentru statul român, și pur și simplu să oblige vânzarea de acțiuni și recuperarea banilor din vânzarea de acțiuni”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a susținut că, în cazul în care acțiunile companiilor de stat se vând în cadrul unei executări, valoarea acestora scade, iar statul român pierde bani.

„Întotdeauna când se vând acțiuni în cursul unei executări valoarea acțiunilor scade, statul va pierde din ponderea pe care o deține la aceste companii, pierzând practic acțiunile vândute la prețuri mult mai mici decât valoarea, scade valoarea de piață a companiei și perturbările pentru activitatea companiilor sunt extrem de grave și pot afecta toate proiectele de investiții, inclusiv capacitatea companiei de completivitate și capacitatea companiei de a-și menține profitabilitatea. Din acest motiv am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România”, a mai spus premierul.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Romatsa, nu mai primește contravaloarea serviciilor de trafic aerian de la Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene – Eurocontrol, iar fondurile nu mai ajung decât pentru circa o săptămână.

Urmăriți-ne și pe Facebook

1 COMENTARIU

  1. Ce investiție au făcut frații Micula? De ce cei bogați au dreptate la Curtea de arbitraj? La fel au dreptate și Bechtel și au primit bani, la fel și austriecii de la firma care taie copacii României ca și cum i_ar fi plantat familia lui. Acest lucru nu este în regula. Știu că politicienii noștri sunt corupți dar contracte pe 49 Sau 99 de ani este abuziv.. Nu ne cunoaștem interesele, nu ne apărăm drepturile.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele