CCR a admis sesizarea premierului cu privire la completul de cinci judecători

84
2 minute de lectură

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea premierului Viorica Dăncilă cu privire la completul de cinci judecători de la Curtea Supremă și a decis că există un conflict între parlament și instanța supremă.
Din cei nouă judecători ai Curții Supreme, doi au votat împotriva: Livia Stanciu și Ștefan Minea.

Decizia de miercuri a CCR are o importanță majoră pentru președintele PSD, Liviu Dragnea, aflat în apel la sentința de condamnare din primă instanță în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului de la Teleorman, unde a primit o pedeapsă de trei ani și șase luni cu executare.

Dragnea a cerut în repetate rânduri guvernului să atace la CCR modul în care Curtea Supremă a distribuit procesul său la completul de cinci judecători.
Judecătorii Curții Constituționali au decis miercuri că Înalta Curte de Casație și Justiție se află în ilegalitate prin decizia de a nu ține cont de noua lege care privește alcătuirea completelor de cinci judecători. Actul normativ, modificat recent de coaliția PSD-ALDE, stabilește că structura completelor se stabilește prin tragere la sorți. Or, Curtea Supremă a decis că se aplică legea veche și că doar patru dintre ei sunt aleși potrivit modificărilor făcute recent la una din legile Justiției.

Principala consecință a deciziei de miercuri a Curții Supreme este că toate procesele aflate în curs la completele de cinci judecători, inclusiv procesul președintelui PSD, vor fi reluate.
Mai mult, cei care au primit sentințe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca dacă nu și-au epuizat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele