Procurorul general american Jeff Sessions, eliberat din funcție de Donald Trump

32
2 minute de lectură

Procurorul general al Statelor Unite Jeff Sessions a fost suspendat din funcție de către președintele american Donald Trump. 

Procurorul-șef Sessions – care în sistemul american îndeplinește și funcția de ministru al justiției – a fost criticat în mai multe rânduri de către șeful executivului, președintele Trump, pentru faptul că s-a derobat de investigația privind interferența rusă în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Donald Trump a declarat că domnul Sessions va fi înlocuit temporar de către șeful său de personal, Matthew Whitaker.

Într-o scrisoare de demisie, Jeff Sessions a scris: ”Dragă domnule președinte, la cererea dumneavostră vă prezint demisia”.

Tensiunile dintre Trump și Sessions au apărut în martie 2017, când Sessions a refuzat să supervizeze ancheta procurorului special Robert Mueller privind impplicarea rusă în alegeri. 

”Sessions nu ar fi trebuit să se recuze, sau dacă a dorit asta, ar fi trebuit să îmi spună dinainte și să găsesc pe altcineva pentru funcția de ministru al justiției”, a spus Trump într-un interviu pentru New York Times, în iulie 2017.

Ancheta lui Robert Mueller a ajuns astfel să fie supervizată de adjunctul lui Sessions, procurorul Rod Rosenstein, dar după demiterea lui Sessions, conducerea ei ar putea fi asumată de ministrul interimar Whitaker.

Acesta este un adversar declarat al anchetei procurorului special Mueller, o anchetă care ar putea ajunge până la președintele Trump. 

Fostul șef de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a fost consilier al politicienilor pro-ruși din Ucraina în timpul administrației fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Reporter Global a relatat despre condamnarea recentă a lui Paul Manafort pentru evaziunea fiscală din timpul colaborării sale din Ucraina.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele