CCR: Modificările la Codurile penale, neconstituționale în ansamblul lor. Ce urmează

65
1 minut de lectură

Codul penal și Codul de procedură penală au fost declarate de CCR neconstituționale în ansamblul lor. Astfel, procesul de revizuire al Codurilor penale va trebui reluat, informează Mediafax. Curtea transmite că în cazul Codului de procedură penală Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare.

Cu unanimitate de voturi, CCR a declarat neconstituțională, în ansamblul ei, legea de modificare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, Mediafax.

Curtea a transmis că, în cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile Curţii Constituţionale incidente în materie penală.

De asemenea, judecătorii CCR au declarat, cu unanimitate de voturi, neconstituțională în ansamblul ei Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Curtea a transmis că, “în cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr.633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare și nu a transpus toate deciziile Curţii Constituţionale prin care s-a constatat, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, neconstituționalitatea unor norme de procedură penală”.

Astfel, procesul de revizuire a modificărilor aduse Codurilor penale ar trebui reluat de Parlament.

Curtea Constituțională a admis, luni, sesizările de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele