Ce efect au sancțiunile venezuelene privind petrolul pentru piață?

25
4 minute de lectură

Warren Patterson, șeful Strategiei pentru Mărfuri


Statele Unite au impus sancțiuni asupra companiei petroliere deținute de statul venezuelean, PDVSA (Petróleos de Venezuela), punând capăt în mod efectiv achizițiilor de petrol venezuelean din SUA. Anunțul a avut un impact redus asupra prețului, având în vedere că în ultimele zile așteptările că o astfel de acțiune ar fi luată au crescut. În plus, Venezuela va crește probabil vânzările către cumpărătorii din afara SUA

Ce s-a hotărât?

Trezoreria americană a anunțat ieri că impune sancțiuni asupra companiei petroliere deținute de statul venezuelean, PDVSA, care ar închide efectiv SUA ca piață pentru țițeiul venezuelean. Volumele în proces de expediere vor fi scutite de sancțiuni, în timp ce Venezuela va avea voie să vândă petrol rafinăriilor americane. Cu toate acestea, plățile vor trebui să intre într-un cont blocat, astfel încât veniturile să nu poată fi remise Venezuelei.

Sancțiunile interzic, de asemenea, vânzarea de diluanți către PDVSA – în mod obișnuit, amestecați cu țițeiul mai tare pe care îl exportă Venezuela. În acest scop, SUA exportă către Venezuela în jur de 120.000 b / zi (barili pe zi) de uleiuri mai ușoare. În plus, companiile americane care tranzacționează în prezent cu Venezuela au primit trei luni pentru a lichida operațiunile. În același timp, rafinăria venezueleană Citgo, care operează în prezent în SUA, va putea să funcționeze normal, dar nu are voie să transfere fonduri către Venezuela.

Care este impactul asupra aprovizionării cu petrol?

Datele EIA (Administrația de Informații pentru Energie) arată că SUA au importat, în medie, 514.000 b / zi de țiței venezuelean în 2018. Această aprovizionare este esențială pentru o serie de rafinării din Coasta Golfului din SUA, care o amestecă cu ulei ușor, făcând astfel un amestec optim pentru rafinăriile din SUA. Aceste rafinării pot trece la alte origini pentru un țiței mai greu, deși poate fi destul de dificil pentru moment.

Alegerea evidentă pentru industrie ar fi să își întoarcă privirile treptat spre petrolul canadian. Cu toate acestea, ca urmare a reducerilor de producție mandatate de regiunea Alberta, aprovizionarea suplimentară din Canada este probabil limitată. Cealaltă problemă este logistica – motivul pentru care producătorii canadieni de țiței au scăzut producția este lipsa capacității de transport , iar aceasta va rămâne probabil o problemă pentru o perioadă îndelungată.

Rafinarii ar putea, de asemenea, să-și îndrepte atenția tot mai mult spre Orientul Mijlociu pentru furnizarea de țiței brut. Cu toate acestea, în cadrul actualei înțelegeri OPEC+, este probabil ca statele membre să reducă mai întâi producția de țiței mai greu, având în vedere discountul la care se tranzacționează categoriile de petrol mai ușor. Mexicul este un alt furnizor de țiței mai greu al rafinăriilor americane, însă producția mexicană a înregistrat tendințe mai scăzute în ultimii ani, ceea ce a însemnat și faptul că exporturile de țiței către SUA au scăzut.

Venezuela se poate îndrepta către ceilalți cei mai mari cumpărători ai săi pentru a crește achiziționările – China și India, care au preluat în medie aproximativ 300 Mb / zi de țiței în cursul anului 2018. Cu toate acestea, pentru China, o mare parte din exporturi se îndreaptă către rambursarea datoriilor, iar pentru PDVSA, acest lucru nu face prea mult pentru a ajuta la generarea de numerar.

Mai multe scăderi ale producției din Venezuela?

Producția de petrol din Venezuela este deja în scădere de câțiva ani, iar lipsa de investiții în domeniul petrolier arată că producția se situează de la aproape 2,4 Mb / zi (milioane de barili pe zi) la sfârșitul anului 2015 la aproximativ 1,2 Mb / zi în prezent. Având în vedere faptul că toate companiile americane de servicii petroliere vor trebui să lichideze relațiile cu PDVSA, este de așteptat un declin mai rapid al producției de petrol brut din Venezuela.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele