Ce îi poate opri?

89
6 minute de lectură

Războiul din PSD este doar o clasică luptă pentru putere și are miză doar în măsura în care principalul partid guvernamental se află la putere.

Câtă vreme nu există o dezbatere doctrinară sau măcar de atitudine politică, de management al guvernării, cu toată reverența, nu avem de-a face decât cu o luptă audace pentru ierarhia în partid și deținerea deciziei pe împărțirea banilor publici. Cei adunați din taxele și impozitele care au ajuns în guvernarea PSD- ALDE tot mai greu de dus, cu spectrul popririi de conturi dacă ai întârziat cu dările la stat.

Viața de zi cu zi este, veți spune probabil, tot mai searbădă și rămâne cotlonită undeva în irelevant. O asurzește disputa politică. Între PSD și PSD, între PSD și opoziție, între același PSD și Klaus Iohannis. Nu mai este loc de respirat pe scena publică din cauza loviturilor neașteptate. Trăim în breaking news, cu impresia că totul depinde de ce mai face guvernul.

În realitate, bătălia PSD este cu timpul. Mai nou, libertatea de exprimare pe care Facebook și rețelele de socializare au adus-o este pusă sub semnul întrebării. Un senator PSD, Tit Liviu Brăiloiu pe numele lui, necunoscut până acum, spune că ar fi nevoie de o lege care cenzurează Facebook. Iar ministrul de Interne, Carmen Dan, sare plină de solicitudine și se oferă să facă proiectul de lege. De parcă ar ține de Ministerul de Interne!

În epoca în care oamenii Puterii spuneau despre protestatarii diasporei că ar trebui călcați pe cap (omul care a prăvălit o astfel de aserțiune este deputat și vector de opinie al PSD), partidul care a guvernat cel mai mult timp în România este deranjat de cavalcada de umor negru cu care tratează românii liderii politici ai țării.

În spațiul în care oameni cu funcții ai PSD spuneau pe Facebook că ar trebui împușcate în cap mamele care și-au dus copiii în Piața Victoriei pe 10 august, partidul care ne guvernează vrea pedepse pentru postările în mediul virtual. Vrea ca aceia insultați și calomniați să plătească amenzi usturătoare și să stea cu gura închisă, pe rețelele de socializare, ani de zile.

Este încă un fake news, care s-ar putea să se încarneze în viața noastră. De ce? Pentru că oricine își poate repera onoarea sau imaginea pătată în justiție, după legile în vigoare. Insulta și calomnia au fost scoase din sfera penală ca o condiție de aderare a României la NATO și UE. Au rămas în civil, unde s-au consumat procese care i-au pus la plată grea pe aceia despre care judecătorii au stabilit că au defăimat petenții. Există, așadar, pedeapsa. De ce să-i gonești de pe Facebook?

Poate doar pentru că există 9 milioane de români pe această rețea de socializare, iar în marea lor majoritate oamenii sunt exact acea categorie activă și emancipată a României. Nu tinerii de până-n 20 de ani, care stau mai mult pe Instagram și Snapchat, ci fix votanții. Cei care s-au mobilizat la prezidențiale de fiecare dată din 2004 încoace astfel încât au atins maximum de influență în 2014, când Victor Ponta a pierdut alegerile.

Lupta pe care o duce PSD este cu sine în primul rând. A dovedit, mai cu seamă în ultima lună, de când a apărut conflictul cu Gabriela Firea, că este incapabil să se schimbe. Acuzațiile rostite de o tabără sau alta, dacă le analizați, arată că gândesc la fel. Doar fuga de răspundere și setea de bani publici îi învrăjbește, pentru că îi plasează în competiție.

PSD este în competiție cu propria-i istorie câtă vreme măcelul din Justiție nu-l are doar pe Liviu Dragnea ca beneficiar. Este unul dintre favorizați, dar toate dosarele și pedepsele care se șterg din CV-ul politicienilor în cazul în care vor intra în vigoare modificările legislative pe deplin le restartează carierele multora.

Ei revin la perioada anilor ’90, când țara asta era în izolare totală față de Occident. Se afla în zona gri, avea o economie neperformantă, cu credite acordate clienților politici, care au devalizat bănci, aveam nevoie de vize și se dădeau marile tunuri. Pe atunci, nu exista luptă împotriva corupției și nici controlul averilor sau finanțarea partidelor. PSD, fie că ar fi condus de Liviu Dragnea sau de Paul Stănescu, Gabriela Firea, oricine, vrea o țară în care faptele s-au prescris din secunda în care s-au produs. De aceea nu mai funcționează ANI, poate că nici DNA nu va mai funcționa – oricum, e paralizat de luni bune. DIICOT nu mișcă în front și se perindă pe lângă Putere. Urmează, se teme toată lumea, Parchetul General și cel mai probabil Curtea Supremă.

Ce se va întâmpla cu dosarul represiunii de la 10 august nimeni nu se hazardează să spună. PSD, așa măcinat cum este de luptele interne, va face scut cel mai probabil în jurul oamenilor săi. O țară întreagă știe deja cine a dat ordinele în 10 august, procurorii au pus sub acuzare capii Jandarmeriei, dar politic nu răspunde nimeni. Dacă asaltul asupra Justiției va avea învingător PSD-ul, atunci sunt puse

în pericol nu doar lupta împotriva corupției sau independența magistraților. Se prefigurează asaltul asupra libertății de exprimare. Fără mitinguri autorizate de partid și fără Facebook.

O țară în care nu se mai face Justiție cum s-a făcut în ultimii zece ani, o țară care nu mai are dreptul să defuleze pe Facebook, o țară în care nu există investiții și proiecte decât pe hârtie este o țară încremenită. Iar până la restaurație mai este puțin.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele