Ce implică reorganizarea și eficientizarea ANAF

50
6 minute de lectură
Foto: Agerpres

Miercuri, Ministerul de Finanţe a publicat un nou proiect de reorganizare a ANAF care prevede tăierea a 2.000 de posturi neocupate de inspectori şi a 150 de posturi de conducere. Totodată, apar noi direcţii de specialitate la nivelul autorităţii fiscale, iar ANAF va începe implementarea unor proiecte de eficientizare.

Noul proiect de reorganizare, pus în dezbatere publică, vine după ce acum câteva săptămâni a fost redus numărul de vicepreşedinţi din cadrul ANAF de la 4 la 3. Astfel, numărul posturilor alocate ANAF se reduce de la peste 27.000 la 25.000, în timp ce funcțiile de conducere se reduc cu circa 5%.

În același context, ANAF construieşte o strategie de eficientizare prin 14 proiecte, din care 4 proiecte se vor implementa în acest an, a declarat Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, în cadrul unei conferinţe organizată de PwC România, conform Mediafax.

Noul proiect de reorganizare, pus în dezbatere publică, vine după ce acum câteva săptămâni a fost redus numărul de vicepreşedinţi din cadrul ANAF de la 4 la 3. Astfel, numărul posturilor alocate ANAF se reduce de la peste 27.000 la 25.000, în timp ce funcțiile de conducere se reduc cu circa 5%.

Conform notei de fundamentare, Direcţia Antifraudă Fiscală va fi reorganizată prin diminuarea numărului de direcţii din cadrul aparatului propriu central, a numărului de servicii atât de la nivel central, cât şi teritorial, ceea ce va conduce la reducerea numărului de posturi cu 45% faţă de numărul actual de posturi de conducere. Totodată, se înfiinţează Direcţia generală de management a riscului, în subordinea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ca urmare a preluării activităţii de analiză de risc de la structurile cu atribuţii în acest domeniu.

„Analiza de risc reprezintă funcţia cheie a planificării activităţii, ANAF intenţionând să perfecţioneze utilizarea acestui mecanism pentru eliminarea redundanţei unor activităţi, a suprapunerii acţiunilor de control, a abordărilor parţiale ale unor riscuri fiscale, dar şi pentru evitarea tratamentelor neunitare şi disproporţionate ale nivelului de risc. Neexistând o centralizare a managementului riscului, responsabilitatea analizei de risc este distribuită atât către nivelul central, cât şi către unităţile teritoriale şi între activităţile Direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală, inspecţie fiscală persoane fizice, vamă, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală etc”, se arată în nota de fundamentare.

Prin înfiinţarea acestei structuri centralizate pentru managementul riscului se va avea în vedere identificarea şi abordarea unitară a riscurilor, ţinta fiind reducerea decalajului fiscal. De asemenea, direcţia nouă vizează includerea inspecţiilor fiscale cu ţinte clar definite şi transmiterea cazurilor către instanţele care se ocupă de cazurile penale, precum şi colectarea arieratelor şi a sumelor stabilite suplimentar.

Se înfiinţează şi Direcţia generală de strategie şi monitorizare a proceselor, în directa subordonare a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin reorganizarea Direcţiei generale de strategie şi relaţii internaţionale. Noua structură va constitui un instrument al preşedintelui Agenţiei pentru estimarea veniturilor şi pentru urmărirea realizării veniturilor bugetului general consolidat, pentru monitorizarea periodică a activităţii instituţiei, a gradului de îndeplinire a obiectivelor asumate la nivel general şi specific, îmbunătăţirea proceselor de activitate şi, la nivel instituţional, îmbunătăţirea serviciilor oferite contribuabililor.

De asemenea, o nouă direcţie nouă este Unitatea de management a informaţiei. Aceasta va cuprinde oameni cu experienţă de business, dar şi personal cu experienţă în domeniul IT pentru a accelera procesul de informatizare a agenţiei, priorităţile instituţiei în acest domeniu şi planurile aferente. Această structură va funcţiona în subordinea secretarului general al ANAF.

Totodată, se modifică denumirea Direcţiei generale de planificare, monitorizare şi sinteză în Direcţia generală de monitorizare venituri şi sinteză, cu menţinerea coordonării actuale şi fără modificarea atribuţiilor, noua denumire reflectând în mod corect activitatea desfăşurată de structura în cauză. Se va discuta și despre reanalizarea repartizării numărului de posturi pentru fiecare administraţie judeţeană, în funcţie de anumite criterii, precum: ponderea veniturilor colectate de fiecare organ fiscal în total venituri realizate, numărul şi dispersia în teritoriu a contribuabililor administraţi de organele fiscale din subordine, costul colectării înregistrat la fiecare unitate fiscală.

Potrivit președintei ANAF, Mirela Călugăreanu, interconectarea caselor de marcat a contribuabililor la sistemul ANAF va fi finalizată în acest an. Totodată, recent lansatul proiect SAF-T, care va permite autorităţii controale digitale la companii, va deveni funcţional din ianuarie 2021, dar doar pentru contribuabilii mari.

Reorganizarea şi eficientizarea va fi realizată prin procesul de digitalizare. ”Procesul de digitalizare, de informatizare nu a fost abandonat. Este clară nevoia ANAF-ului de digitalizare şi este clar că aceasta este direcţia spre care trebuie să mergem. Am învăţat o serie de lecţii, am tras concluziile necesare, am extras unele elemente care să ne ajute în elaborarea strategiei de digitalizare şi am elaborat 14 proiecte în acest sens. În acest an vom implementa patru dintre aceste proiecte. Un proiect care va funcţiona în curând este cel al popririi electronice – începând cu luna martie veţi vedea un progress în această privinţă. Pentru implementarea acestui sistem de poprire electronică am colaborat cu instituţiile de credit şi cu ARB pentru ca lucrurile să se întâmple cât mai curând”, a declarat Mirela Călugăreanu în cadrul unei conferinţe organizată de PwC România.

Totodată, Călugăreanu a anunţat că din luna martie va fi posibilă funcţionarea sistemului de ridicare electronică a popririlor şi că un proiect privind o nouă procedură de rambursare a TVA se va finaliza tot până la sfârşitul lunii martie din acest an.

SAF-T este un standard international de schimb de date între companii şi structurile fiscale pe cale electronică. În acest mod, firmele pun la dispoziţia Fiscului informaţii, iar acesta le monitorizează şi decide dacă mai sunt sau nu necesare controale, inclusiv pentru rambursări de taxe.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele