Ce mesaj dau partidele la alegerile pentru europarlamentari

PENTRU CE FEL DE ROMÂNIE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ?

8 minute de lectură

Partidele și Europa

Pe 26 mai, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege europarlamentarii. Și dacă în 2014 partidele se întreceau în clișee anoste și mai degrabă goale de conținut cu privire la europarlamentare și la Europa însăși, azi lucrurile sunt diferite. Europa lui 2019 e alta decât cea din 2014, iar pozițiile unora dintre statele membre care provin din fostul bloc comunist s-au radicalizat. Se pune, așadar, întrebarea ce fel de Europă ne vând partidele la europarlamentarele de peste două luni. Și ce fel de Românie europeană.

PSD

Liviu Dragnea era la precedentul scrutin pentru Parlamentul European șeful de campanie al PSD. Azi, e chiar șeful partidului și purtătorul principal al mesajului electoral al social-democraților.

Sunt un pro-european convins și un pro-american mult mai convins. Sunt foarte atent la cuvinte. Dar noi am vrut să intrăm în Uniunea Europeană pentru o viață mai bună, pentru mai multă libertate, nu pentru a ne întoarce la frică și teroare. Am vrut să intrăm în Uniunea Europeană pentru a avea acces la dezvoltare și pentru a avea un minim respect. Nu cerem mai mult respect decât dăm noi, decât oferim noi. Ne-am purtat și ne purtăm frumos în continuare. Cerem doar dreptul de a fi ascultați, de a pune pe masă niște argumente”. Este declarația cu care Liviu Dragnea explica ce pretinde pentru România de la Uniunea Europeană. Discursul liderului social-democrat are o serie de laitmotive: europarlamentarii PSD vor fi niște patrioți care vor apăra interesele țării, România este practic persecutată și pe nedrept pusă la colț în UE, iar aleșii PSD promit să schimbe această stare de lucruri. Or, cel puțin, Liviu Dragnea le cere asta. Interesant este că liderii PSD se raportează la Uniune mai degrabă ca la un competitor deloc bine intenționat, ca la un rival, și mai puțin ca la un partener de drum. Într-unul dintre discursurile sale prin țară, Liviu Dragnea dădea practic ca sigură câștigarea competiției cu satele din Vest. „Nivelul de investiții, programele de dezvoltare din zona rurală vor face ca această țară în următorii ani, satele din România să fie mai frumoase ca satele din Vest, pentru că au și mai multă ospitalitate”. Tonul și ideile lui Liviu Dragnea sunt preluate, cu intensități diferite, de alți membri de partid. În urmă cu ceva timp, deputatul PSD Cătălin Rădulescu le ținea jurnaliștilor o adevărată lecție despre superioritatea românilor față de orice alt european: „Vrei tu, Germania și Franța, să schimbăm legile cum vreți voi, ne dați nouă lecții că suntem români, când leagănul civilizației noastre este mult peste civilizația voastră, pentru că aici s-a făcut prima scriere din lume și multe altele, nu mai dăm exemple… când probabil Brâncusi făcea statui, ei pe la curțile regale inventau homosexualitatea sau făceau orgii’’.

ALDE

Partenerii de la ALDE sunt cu o notă mai jos ca ton, filtrată în anumite momente și prin experiența internațională a lui Călin Popescu Tăriceanu[.
„Se vând produse de calitate inferioară pentru cetățenii noștri, considerați de mâna a doua. Aceleași firme vând produse de calitate altor state UE, dar produse second hand pentru țări second hand. Unul din pericole este promovarea unui discurs naționalist. Nu este, însă, discurs naționalist să ne apărăm punctul de vedere. E cazul să promovăm o Uniune fără dublă măsură, fără cetățeni de mâna a doua. E singura agendă și strategie prin care țara își poate asigura dezvoltarea. Acesta e programul susținut de PSD-ALDE: o Europă cu o singură viteză”, declara liderul ALDE, la o reuniune a PSD, Călin Popescu Tăriceanu, premierul României la momentul aderării la UE. Una dintre temele sale preferate este Mecanismul de Cooperare și Verificare, celebrul MCV. Tăriceanu e convins că nu se mai justifică și că prin menținerea acestui mecanism i se subminează României poziția în interiorul Uniunii.

PNL

Cel mai mare partid de opoziție, PNL, se revendică drept portdrapelul luptei pentru asimilarea valorilor europene de către România. „Trebuie promovată o Europă unită și puternică, bazată pe valorile democrației, pe respectarea drepturilor și libertăților omului și pe domnia legii, prin integrarea valorilor și tradițiilor naționale cu cele ale modernității occidentale”, se arată în setul de valori care stă la baza funcționării PNL. Liberalii opun discursurilor critice ale PSD la adresa Uniunii o atitudine pozitivă față de UE. E vorba de un fel de diferență specifică în speranța că astfel se individualizează și se poziționează mai bine pe scena politică

USR-PLUS

„Alianța care va readuce România în Europa și alternativa pe care toată România o așteaptă.” Așa se intitulează cea mai proaspătă formațiune românească. Adeziunea la valorile europene e unul dintre pilonii de bază declarați ai Alianței USR-Plus. Ca să o dovedească, liderii formațiunii nu pierd nicio ocazie să anunțe că actuala putere e un real pericol pentru parcursul european al țării.
Ignorarea avertismentelor transmise de prim-vicepreședintele Comisiei Europene de către șefii coaliției de guvernare și distorsionarea mesajelor acestuia vor face ca România să fie condamnată la subdezvoltare și îndepărtată de valorile europene sub care România a cunoscut prosperitatea și pe care cetățenii români și le-au însușit”, explică liderii USR. Și dacă PSD se ceartă constant cu Uniunea Europeană, USR nu pierde niciun prilej să declare că doar dinspre Vest ne vine salvarea.

UDMR

Prinși între România și controversele iscate în plan european de Viktor Orban, cei de la UDMR nu au însă dubii. Cred ca locul României e în Uniunea Europeană și vorbesc de fondurile europene ca despre o șansă imensă la dezvoltare

Sunt convins că Transilvania și România au capacitatea de a se dezvolta în interiorul Uniunii Europene. Altă alternativă nu există. Indiferent cine ce spune despre alte alternative, convingerea noastră, de aproape 30 de ani, rămâne neschimbată. Pentru România, pentru cetățenii României, pentru maghiarii din România, alternativa la această construcție politică nu există”, arăta recent liderul UDMR, Kelemen Hunor.

PRO ROMÂNIA

Ironia sorții, Victor Ponta vorbea acum cinci ani din poziția de șef al PSD despre Liviu Dragnea ca despre cea mai potrivită persoană să coordoneze campania partidului pentru europarlamentare. Acum vorbește despre Dragnea ca despre un pericol major la adresa drumului european al României. „Locul României este în Uniunea Europeana – sunt mândru ca sunt român, dar sunt mândru și că sunt european! Dincolo de frustrări și nemulțumiri, trebuie să facem Europa să funcționeze mai bine și România să fie mai puternică și mai respectată – NU să ieșim din UE!

PMP

Partid minuscul, cu șanse mici să acceadă în Parlamentul European, PMP are opțiuni clare, pro-europene. Fostul președinte Traian Băsescu a avertizat de altfel zilele acestea asupra pericolelor care pândesc Uniunea. „Deci naţionalismul-populist poate distruge UE. Eu nu spun că UE e o construcție perfectă, iar UE nu a fost capabilă, din cauza birocraţiei, să rezolve crizele ultimului deceniu. Că a fost şi este criza migraţiei, de creştere, criza socială ş.a.m.d. (…) Deci UE are multe crize pe care nu le-a putut rezolva, dar asta nu înseamnă că trebuie să spunem că nu-i bună UE, ci trebuie să modificăm sistemele în aşa fel încât frontierele să devină sigure”

Acesta este tabloul partidelor parlamentare care joacă pentru un loc în legislativul european. Lor li se adaugă formațiuni mai mici care își încearcă puterile, electoral vorbind. O prezență surprinzătoare se anunță a fi Sebastian Ghiță, care ar urma să deschidă lista Partidului România Unită. Surprinzător sau nu, mesajul său seamănă izbitor cu cel al PSD. „România îşi va exprima suveranitatea. Nu vreau să ajungem un ducat al luxemburghezilor de la Bruxelles!’’

De remarcat că, în felul lor, cu diferențe de abordare și de argumentare, toate partidele se declară pro-europene. Indiferent în ce formulă se vor regăsi în Parlamentul European, reprezentanții lor vor fi părtași la reforma Uniunii, proces pe care îl reclamă tot mai mulți.

 [MZ1]

Roxana Zamfirescu
Roxana Zamfirescu este jurnalist senior la Televiziunea Română, unde coordonează secția Politic a Știrilor TVR. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, și-a început cariera la Radio Delta RFI, apoi a optat pentru televiziune. Este specializată pe știri politice, dar realizează și materiale din alte domenii, moderează emisiuni sau participă la ele în calitate de comentator. Este colaborator al canalului francez TV5 pentru România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele