Ce se va întâmpla cu Brexit, după victoria conservatorilor?

115
5 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Conservatorii au câștigat detașat alegerile generale din Marea Britanie, însă ce va însemna acest lucru pentru Brexit?

Data pentru producerea Brexit este în prezent setată pentru 31 ianuarie 2020. Premierul Boris Johnson a negociat un acord cu Uniunea Europeană, însă acordul nu a fost încă aprobat de Parlamentul de la Londra.

Dacă acordul nu va trece de Parlamentul britanic, deznodământul firesc ar fi părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie fără un acord. Însă, cu o largă majoritate conservatoare în Camera Comunelor, probabil că premierul Johnson nu va avea dificultăți în a-și vedea acordul aprobat.

Ce se va întâmpla după Brexit?

Dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea la 31 ianuarie, acesta ar fi doar un prim pas al unui proces extrem de complicat.

Prima prioritate ar fi negocierea unui acord comercial cu Uniunea Europeană. În mod evident, Marea Britanie dorește ca bunurile și serviciile sale să aibă acces pe piața UE. Însă conservatorii au subliniat cât se poate de clar faptul că Regatul Unit trebuie să părăsească uniunea vamală și piața comună, precum și să iasă de sub jurisdicția Curții Europene de Justiție.

Timpul este scurt. Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de mai multe săptămâni pentru a fi de acord cu începerea oficială a negocierilor, în condiția în care toate cele 27 de state membre ale Uniunii (după ieșirea Marii Britanii) trebuie să fie în acord. Acest lucru înseamnă că negocierile oficiale ar putea debuta cel mai devreme în martie.

Aceste negocieri vor trebui să ducă la un acord final până la sfârșitul lui iunie. Acesta este momentul când Marea Britanie va trebui să se decidă dacă să extindă (cu un an sau doi) perioada de tranziție. Boris Johnson exclude orice extindere a acestui termen.

Dacă se va ajunge la un acord, acesta ar trebui ratificat înainte să fie activat, iar acesta ar fi un proces care ar putea dura mai multe luni de zile.

Nici un acord de asemenea amploare și complexitate nu a fost încheiat vreodată între Uniunea Europeană și o țară din exteriorul blocului comunitar într-un interval de timp atât de scurt.

Boris Johnson susține că Regatul Unit este complet aliniat la regulile Uniunii Europene, astfel că negocierile nu ar trebui să fie complicate. Însă criticii subliniază faptul că Marea Britanie își dorește să aibă libertatea de a devia de la regulile Uniunii pentru a încheia acorduri comerciale cu alte țări, iar acest lucru va face negocierile foarte dificile.

Însă acordul comercial nu este singurul lucru ce va trebui pus la punct. Marea Britanie trebuie să stabilească modul cum va colabora cu Uniunea Europeană în domenii precum cel al securității. În contextul în care nu va mai face parte din grupul de state în care este valabil Mandatul European de Arestare, Regatul Unit va trebui să găsească un înlocuitor pentru acesta. De asemenea, alte înțelegeri vor trebui găsite în domenii în care cooperarea este necesară.

Calea destrămării Marii Britanii?

Rezultatele scrutinului parlamentar din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord arată că Marea Britanie este profund divizată, remarcă The Irish Post, preluat de Mediafax.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor – fapt fără precedent. Majoritatea scoțienilor s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană la referendumul din 2016, iar după trei ani de negocieri eşuate se pare că poziţia lor s-a consolidat. Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoţia să țină un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată clar că scoţienii împărtăşesc această dorinţă.

Pe de altă parte, premierul Johnson a promis că nu va permite un nou referendum privind independenţa Scoţiei. „Acum, Irlanda de Nord se află într-o situaţie similară. Pentru prima dată, partidele naţionaliste irlandeze şi republicane au devenit majoritare în cele şase comitate nord-irlandeze, în contextul pierderilor majore suferite de Partidul Unionist Democrat“, comentează Rachael O’Connor, editorialist al cotidianului The Irish Post. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele