Cel puţin 24 de marinari ucraineni, incluşi în schimbul de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina

62
2 minute de lectură

Un avocat rus care este apărătorul unuia dintre prizonierii ucraineni, încarcerat pentru spionaj, spune că schimbul anticipat de prizonieri între Rusia și Ucraina este în curs de desfășurare, inclusiv 24 de marinari ucraineni care au fost capturaţi anul trecut, relatează Associated Press, preluată de Mediafax.

Schimbul de prizonieri ar putea fi un pas semnificativ spre detensionarea relațiilor dintre Rusia şi Ucraina și creșterea șanselor de soluționare a conflictului din estul Ucrainei, unde lupta dintre trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia a dus la moartea a peste 13.000 de oameni din 2014.

Autobuzele care transportau prizonieri ucraineni dintr-o închisoare din Moscova au sosit sâmbătă pe aeroportul Vnukovo din capitala rusă.

Avocatul Mark Feigin a explicat că schimbul este în desfășurare și că printre prizonieri se află 24 de marinari ucraineni care au fost capturaţi de Rusia în noiembrie, împreună cu jurnalistul ucrainean Roman Șușenko pe care acesta îl reprezintă și cineastul Oleg Sentsov, condamnat pentru complot în comiterea de acte teroriste.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că un schimb de prizonieri între țara sa și Ucraina va avea loc curând, după ce o instanță de la Kiev a decis eliberarea unui bărbat suspectat că ar fi fost implicat în prăbușirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina, în 2014.

Aflat la un forum economic în Extremul Orient rus, Vladimir Putin a declarat că a fost dificilă luarea unei decizii cu privire la ce persoane vor fi eliberate, însă negocierile sunt aproape încheiate.

„Vom încheia discuțiile cu privire la acest schimb și cred că va fi unul de amploare, dar va fi și un pas înainte în vederea normalizării relațiilor”, a spus liderul de la Kremlin.

Declarația lui Putin vine după ce o instanță din Ucraina a decis joi eliberarea lui Volodimir Tsemakh, pe care serviciile ucrainene de securitate l-au identificat ca fiind fostul comandant al forțelor separatiste din estul țării, susținute de Rusia.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele