Cel puțin 49 de persoane, ucise în atacuri armate la două moschei din Noua Zeelandă

41
2 minute de lectură

Cel puțin 49 de persoane au fost ucise și alte 20 rănite în atacuri armate produse astăzi la două moschei din orașul neo-zeelandez Christchurch. Atacurile sunt atribuite unor teroriști de extremă dreaptă, relatează BBC.

Premierul australian, Scott Morrison, l-a descris pe unul dintre atacatori, de naționalitate australiană, drept terorist „de extremă dreaptă“, iar poliția locală a anunțat că suspectul a fost arestat și se va înfățișa sâmbătă la tribunal.

Alți doi bărbați și o femeie au fost arestați iar armele le-au fost confiscate, a declarat comisarul de poliție Mike Bush, precizând că unul dintre cei reținuți nu este implicat în atacuri, iar autoritățile încearcă să stabilească în ce măsură ceilalți doi au sau nu legătură cu acțiunea criminală.

Atacul este cel mai sângeros comis vreodată în istoria Noii Zeelande.

Unul dintre teroriști a transmis în direct atacul pe Facebook. În filmare se poate vedea cum deschide focul de la distanță mică asupra bărbaților, femeilor și copiilor din moscheea Al-Noor.

Poliția a cerut publicului să nu distribuie filmarea „extrem de tulburătoare“. Facebook a anunțat că a eliminat contul agresorului, inclusiv cel de Instagram, și face demersuri pentru a înlătura toate copiile filmării.

Suspectul a publicat un manifest în care și-a anunțat intențiile, indentificându-se drept cetățean australian în vârstă de 28 de ani adept al extremei drepte și al ideologiei anti-imigrație.

Comisarul Bush a precizat că suspectul principal nu era în atenția serviciilor de securitate din Noua Zeelandă sau Australia.

Premierul neo-zeelandez, Jacinda Ardern, a catalogat atacul terorist drept una dintre „cele mai întunecate zile“ din istoria Noii Zeelande. „E evident că este vorba de un atac terorist“, a spus el.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele