Cetățenii UE care ajung în Marea Britanie pentru interviuri de angajare sunt reținuți și expulzați

Cel puțin o duzină de cetățeni europeni au fost reținuți și expulzați doar pe aeroportul din Gatwick în 48 de ore săptămâna trecută. Cetățenii UE se confruntă cu mediul ostil al Marii Britanii pentru imigrație. Forța de frontieră britanică este excesiv de agresivă. Abordarea Home Office încalcă „spiritul” acordului Brexit. Dacion Cioloș: „Trimiterea tinerilor cetățeni ai UE în centrele de detenție a imigrației este extrem de disproporționată și încalcă spiritul unei bune cooperări la care ne-am aștepta”.

328
9 minute de lectură
Cetățenii UE se confruntă cu mediul ostil al Marii Britanii pentru imigrație. Forța de frontieră britanică este excesiv de agresivă. Abordarea Home Office încalcă „spiritul” acordului Brexit.

Cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie pentru interviuri de angajare au fost reținuți și expulzați. Potrivit militanților și călătorilor intervievați de The Guardian, aceștia sunt trimiși la centrele de îndepărtare a imigrației și reținuți în camerele de detenție ale aeroporturilor, deoarece politica de „mediu ostil” a guvernului britanic revine asupra lor după Brexit.

Europenii cu interviuri de angajare sunt printre cei cărora li se refuză intrarea și sunt închiși. Au vorbit despre faptul că au fost supuși experienței traumatizante și umilitoare a expulzării, în ciuda regulilor de la Home Officecare permit în mod explicit persoanelor care nu dețin viză să participe la interviuri.

Confuzia cu privire la faptul dacă cetățenii UE pot explora piața muncii din Marea Britanie și apoi să plece acasă cu o ofertă pentru a solicita o viză de muncă s-a adăugat numărului tot mai mare de detenții. În alte cazuri, vizitatorii încalcă regulile, precum cele care interzic acum cetățenilor UE să urmeze stagii neremunerate. Cetățenii UE reținuți și expulzați

Cel puțin o duzină de cetățeni europeni au fost reținuți și expulzați doar pe aeroportul din Gatwick în 48 de ore săptămâna trecută. Unii au fost trimiși la două ore de mers cu mașina la centrul de detenție Yarl’s Wood din Bedfordshire, unde o sperietură Covid a însemnat că au fost închiși în camerele lor.

Țările ai căror cetățeni au fost deținuți la un aeroport sau centru de detenție din Marea Britanie includ Italia, Franța, Spania, Bulgaria, Portugalia și Grecia. Se înțelege că un francez a fost reținut recent pe aeroportul din Edinburgh timp de 48 de ore, în timp ce ambasadorul Bulgariei în Marea Britanie a confirmat că un număr de resortisanți ai săi au fost reținuți la centrele de eliminare a imigrației. Cetățenii UE reținuți și expulzați

Deținuții s-au plâns că nu au fost informați cu privire la dreptul lor de a solicita asistență juridică. Ministerul de Interne a negat că ar fi existat un „focar”.

Cele două femei spaniole au fost reținute la Gatwick în zilele de 2 și 3 mai după ce au ajuns cu zboruri separate.

Maria, în vârstă de 25 de ani, din Valencia, a spus că, la fel ca mulți dintre cei reținuți, a crezut că este liberă să exploreze piața muncii cel puțin până în octombrie, mai ales că a locuit și a lucrat în Marea Britanie înainte. Maria a spus că, atunci când oficialii Forței de Frontieră de la Gatwick au spus că o vor expulza, s-a oferit să plătească un zbor spre casă în aceeași zi. În schimb, a fost trimisă la Yarl’s Wood, unde a petrecut trei zile neliniștite, speriată de faptul că a fost expusă lui Covid.

– Sunt încă în stare de șoc, spuse Maria. Sorei sale i s-a interzis să o viziteze la Yarl’s Wood din cauza amenințării cu infecția Covid. Mai târziu, Maria a fost eliberată și a primit ordinul de a fi pusă în carantină la casa surorii sale din sud-estul Londrei, până la 17 mai. Oficialii Forței de Frontieră au păstrat pașaportul Mariei.

„Mi-a fost luată libertatea și nu am putut primi sfaturi juridice”, a adăugat ea.

Eugenia, o femeie de 24 de ani din Spania, a ajuns la Gatwick duminică, 2 mai. Ea a planificat să caute o ofertă de muncă, să plece acasă pentru a solicita o viză și apoi să se întoarcă să locuiască împreună cu iubitul ei spaniol, un lucrător la NHS care se află în Marea Britanie de patru ani.

La Gatwick, Eugenia i s-a luat telefonul mobil și a fost blocată 24 de ore într-o cameră de dormit, dormind pe un pat pliant, cu alte jumătate de duzină. Apoi a fost trimisă într-un zbor spre Barcelona împreună cu o altă femeie spaniolă care sosise pentru un interviu de angajare.

Eugenia a spus că experiența a fost atât de traumatică încât a renunțat la încercarea de a trăi cu iubitul ei. – Nu mă întorc, spuse ea. “Nu vreau să trec din nou prin asta. Ideea de a mă muta în Marea Britanie mă cuprinde.”

Ambele femei au spus că s-au întâlnit cu alte zece cetățeni europeni reținuți din motive similare, reprezentând jumătate din persoanele din camerele de detenție din Gatwick. Printre aceștia se aflau doi spanioli cu interviuri de angajare, o franceză cu stagiu și o cehă care plecase din Mexic și fusese trimisă înapoi acolo. Cetățenii UE reținuți expulzați

„Fata cehă era disperată”, a spus Eugenia. „La fel ca mine, ea știa că nu putem începe munca imediat, dar a înțeles că puteți căuta locuri de muncă și să vă întoarceți în Marea Britanie mai târziu după obținerea vizei. Când s-a oferit să plătească un zbor înapoi la Praga, ei au spus că nu o expulzau în Mexic “.

Au fost expulzați și alți călători cu pașapoarte italiene, portugheze și est-europene.

Luke Piper, un fost avocat pentru imigrație care lucrează pentru un grup care monitorizează tratamentul post-Brexit al cetățenilor UE din Marea Britanie, a declarat că regulile sunt confuze și au acuzat Forța de Frontieră că este excesiv de agresivă. “Nu este absolut necesar să trimiteți pe cineva la Yarl’s Wood dacă poate rămâne cu familia până la expulzare”, a spus el.

Forța de frontieră a explicat că este vina tuturor companiilor aeriene, ceea ce nu ar fi trebuit să lase călătorii din UE să urce. Acuzația a fost respinsă de companiile aeriene.

“Oficialii din țara de destinație sunt cei care stabilesc și aplică cerințele de intrare”, a spus un purtător de cuvânt al Vueling. Poliția de frontieră de pe aeroportul din Barcelona a confirmat că „cetățenii britanici care intră în Spania nu sunt tratați în acest fel”.

Oficialii spanioli au declarat că monitorizează situația, iar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că este îngrijorat de „condițiile și durata reținerii”.

Opt europarlamentari i-au scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-și exprima îngrijorarea că abordarea Home Office încalcă „spiritul” acordului Brexit.

“Trimiterea tinerilor cetățeni ai UE în centrele de detenție a imigrației este extrem de disproporționată și încalcă spiritul unei bune cooperări pe care ne-am aștepta”, a declarat Dacion Cioloș, președintele grupului de deputați Renew Europe.

Ministerul de interne a declarat că noile reguli sunt clare și ușor de verificat online. „Avem nevoie de dovezi ale dreptului unei persoane de a trăi și de a lucra în Marea Britanie”, a spus un purtător de cuvânt. Cu toate acestea, sfaturile de la Home Office afirmă în mod explicit că vizitatorii fără vize de muncă pot „participa la întâlniri, conferințe, seminarii, interviuri” și „negocia și semna oferte și contracte”.

Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului britanic a declarat: “Cooperăm foarte mult în spiritul și în termenii acordurilor pe care le avem cu UE”.

Araniya Kogulathas, avocat al ONG Bail for Immigration Detinees, a declarat că cetățenii UE se confruntă cu mediul ostil al Marii Britanii pentru imigrație.

“Home Office trebuie să explice de ce explorarea pieței muncii sau participarea la un interviu justifică refuzul intrării cetățenilor SEE la frontieră atunci când regulile de imigrație permit vizitatorilor să participe – printre altele – la întâlniri, conferințe și interviuri”, a spus ea. „Aceasta este încă o altă ilustrare a normalizării detenției de imigrație în Marea Britanie și a disprețului Ministerului de Interne pentru dreptul la libertate”.

Ministerul de Interne nu a publicat date despre reținerile la frontieră de când Brexit a intrat în vigoare în ianuarie. Rămâne neclar câți dintre cei reținuți au fost capabili sau dispuși să-și contacteze consulatele.

Ambasadorul Bulgariei în Marea Britanie, Marin Raykov, a confirmat că consulatul său a tratat „mai multe cazuri când un zbor de întoarcere nu era disponibil în 24 de ore de la ora sosirii … mai mulți cetățeni bulgari au fost reținuți la un centru de îndepărtare a imigrației”.

Ambasadorul Raykov a declarat că cetățenilor trebuie să li se ofere șansa de a contacta ambasada. „Ambasada se așteaptă să fie notificată cu promptitudine de către biroul de interne / forța de frontieră cu privire la detenția temporară … astfel încât funcționarii consulari le pot oferi sfaturile necesare, își pot informa rudele din Bulgaria, dacă este necesar, precum și ajuta la organizarea întoarcerii lor rapide în Bulgaria . “

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele