România continuă cu interdicția Huawei 5G

România este ultima țară care interzice vânzătorii chinezi din rețelele sale 5G. Parlamentul a aprobat proiectul de lege 5G fără amendamente care să respingă toate amendamentele la proiectul de lege 5G prezentate de guvern. Pentru operatorii de telecomunicații români, costul eliminării Huawei din sistemul național de rețea 5G ar putea fi de aproximativ 3-4 miliarde EUR.

251
3 minute de lectură
interdicția României Huawei 5G
România este ultima țară care interzice vânzătorii chinezi din rețelele sale 5G.

Comisiile pentru tehnologia informației, pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și juridică, de disciplină și imunități din cadrul Camerei Deputaților a emis un aviz pozitiv asupra proiectului de lege 5G în forma prezentată de Guvern, continuând astfel cu interdicția României Huawei 5G.

Toate amendamentele, inclusiv unele depuse cu doar câteva ore înainte de ședință, au fost respinse. Reprezentanții Orange, Vodafone și Huawei au participat la întâlnire ca invitați. Huawei a criticat cu înverșunare proiectul de lege, deoarece autoritățile române nu ar licența compania chineză ca furnizor de echipamente și software și ar interzice Orange, Vodafone etc., să utilizeze kitul Huawei sau ZTE în rețelele lor 5G din România.

România și Polonia au fost convinse să adere la SUA pentru a exclude furnizorii chinezi din rețelele sale 5G, deoarece ar putea ajuta statul chinez cu spionaj. Huawei, care joacă un rol de lider pe măsură ce lumea telecomunicațiilor se pregătește pentru tehnologia wireless de generația următoare, a negat în repetate rânduri spionajul pentru statul chinez. interdicția României Huawei 5G

În urmă cu cinci luni, avocații Huawei au contestat interdicția Huawei 5G din Polonia și România, dar se pare că România a decis să o ignore. După încheierea ședinței, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, Sabin Sarmas, a declarat că „legea … va fi adoptată în câteva săptămâni” de Senat.

Pavel Popescu, membru PNL al Camerei Deputaților din România, a mai declarat pentru Reuters că legea merge înainte. „Guvernul tocmai a aprobat acest proiect de lege de o importanță capitală pentru România, sigilând un memorandum din 2019 semnat la Washington, ceea ce înseamnă că China și Huawei sunt excluse de la orice parteneriat pe 5G cu statul român”.

Proiectul de lege 5G oferă îndrumări pentru asigurarea securității viitoarelor rețele 5G prin acceptarea numai a furnizorilor de hardware și software certificate. Certificarea este decisă de la caz la caz. Un criteriu cheie de certificare este acela că furnizorul „nu se află sub controlul unui guvern străin, în absența unui sistem juridic independent”.

Potrivit uneia dintre cele mai recente proiecții ale firmei de avocatură Dentons pentru Huawei, „costul eliminării Huawei” (pentru operatorii de telecomunicații din România) ar fi de aproximativ 3-4 miliarde EUR. În comparație, acest lucru ar costa Huawei EIR 2,7 miliarde în venituri pierdute timp de zece ani ”.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele